5 znakov, da je skrajni čas za menjavo vzglavnika

  • 28. 03. 2019
5 znakov, da je skrajni čas za menjavo vzglavnika

Kar se tiče vzglavnikov, je pred nakupom treba upoštevati nekaj dejavnikov. Predvsem je to starost vašega vzglavnika, pa tudi vaša telesna konstitucija, spalni položaj in počutje ob prebujanju.

Preverite spodnji seznam najpogostejših znakov obrabe vzglavnika! Če se srečujte s katero od naštetih težav, je zdaj skrajni čas, da razmislite o zamenjavi vzglavnika.

#1 Vzglavnik je starejši od treh let

Vzglavnik je priporočljivo menjati najkasneje po treh letih, saj se v tem času v njem nabere zelo veliko prahu, odmrle kože in znoja. Vzglavnik v treh letih prefiltrira kar 30 litrov znoja! Tako nastanejo odlični pogoji za pršice, ki se hitro množijo in izločijo na tisoče iztrebkov. Pršice lahko negativno vplivajo na vaše zdravje, saj pogosto povzročajo številne alergije.

#2 Polnilo vzglavnika se je začelo posedati

Vzglavnik je priporočljivo menjati po treh letih tudi zato, ker se vzglavnik v tem času načeloma posede in ne nudi več primerne opore, kar lahko privede do bolečin v vratu, slabe spočitosti itd. Ko otipate vzglavnik, polnilo ne sme biti zglajeno, niti ne smete začutiti velikih ločenih kep in neenakomerne razporeditve polnila.

Napravite test: ko vzglavnik prepognete, mora skočiti nazaj v iztegnjeno obliko. Če ostane prepognjen, je polnilo dotrajano. Le vzglavnik v dobrem stanju vam lahko zagotovi primerno podporo za vrat in glavo, hkrati pa nudi maksimalno udobje, da se boste zbujali spočiti in sveži.

#3 Spremenili ste spalni položaj

Vzglavnik navadno izberemo glede na položaj med spanjem. Tako najlažje določimo, kakšno oporo potrebujete za vrat, ki mora biti med spanjem v nevtralnem položaju. Vzglavnike glede na spalni položaj ločujemo po višini, trdoti in obliki.

Višino navadno prilagodimo tudi širini ramen, zato ženskam priporočamo nižje vzglavnike kot moškim. Mehkejši vzglavniki bodo ustrezali vsem, ki spite na trebuhu. Srednje trdi so boljši za vse, ki spite na hrbtu. Če najraje spite na boku pridejo v poštev vzglavniki s tršo podporo.

Klasična oblika vzglavnika ustreza vsem spalnim položajem, ortopedska pa je bolj primerna za spanje na boku ali hrbtu. Zato je pomembno, da ob spremembi spalnega položaja razmislite tudi o menjavi vzglavnika.

Preberi več o izbiri vzglavnika glede na spalni položaj!

#4 Prebujate se z bolečinami v vratu

Pogost vzrok napetosti v mišicah vratu in ramenih je nepravilna opora vratu in zgornjega dela hrbtenice med spanjem. Neprijeten občutek se lahko razvije v bolečino. Za pravilno oporo mora biti vrat med spanjem v nevtralnem položaju, to pomeni, da glava ni spuščena oziroma dvignjena, ampak mora biti celotna hrbtenica v ravni liniji.

Bolečine zaradi nepravilne opore lahko zmanjšate in v določeni meri celo preprečite z menjavo vzglavnika. Za preprečevanje bolečin se pogosto priporočajo ortopedski vzglavniki, katerega oblika daje oporo naravni krivulji vašega vratu. Vendar veliko lahko dosežete tudi s klasičnim vzglavnikom primerne višine in trdote.

Preberi več o razlikah med klasičnim in ortopedskim vzglavnikom!

#5 Zjutraj se prebujate nenaspani

Težave s spanjem so povezane z mnogimi dejavniki, o katerih smo se pogovarjali v intervjuju s fizioterapevtom Matejem Čebokljem. Lahko gre za motnje iz okolja, kot sta hrup ali svetloba, lahko imate le nekoliko bolj stresen teden kot običajno. Po drugi strani pa kar 60 % ljudi slabo spi zaradi neprimernega spalnega okolja.

Globok in trden spanec je povezan s spalnim udobjem. Če je vaš spanec rahel in se zbujate neprespani, obstaja možnost, da spite na neprimernem vzglavniku ali ležišču. Če ste vzglavnik nazadnje zamenjali več kot tri leta nazaj, lahko utemeljeno posumite, da vaše težave povzroča izrabljen vzglavnik. Podobno za ležišča velja, da se obrabijo po osmih letih, več o tem preberite v vodiču za izbiro ležišča.

Deli objavo: