Božične sladice: izbranih 5 za pregrešno sladkanje

  • 22. 12. 2017
Božične sladice: izbranih 5 za pregrešno sladkanje

V božičnem času damo večji poudarek glavnim jedem, medtem ko morda nekoliko zanemarimo sladice. Zato smo izbrali nekaj najbolj priljubljenih predlogov in s tem tudi receptov za sladice, ki letos na vaši mizi ne smejo manjkati.  

Rožičevo pecivo

Rožiči so polni antioksidantov, vsebujejo veliko kalcija, vitaminov in ne vsebujejo holesterola. Rožičeva moka je tako odlična izbira za okusno rožičevo pecivo.

Sestavine:

  • 4 jajca,
  • 3/4 skodelice sladkorja,
  • 1 skodelica moke,
  • 1 skodelica rožičeve moke,
  • 1/2 skodelice olja,
  • 1 skodelica mleka,
  • 1 pecilni prašek,
  • 6 olupljenih in naribanih jabolk.

Sestavine za čokoladni preliv:

  • 100 gramov masla,
  • 100 gramov jedilne čokolade,
  • malo olja.

Priprava peciva:

Ločimo rumenjake in beljake. Iz beljakov stepemo čvrst sneg. Jajca in sladkor penasto vmešamo, dodamo še moko, ki smo ji vmešali pecilni prašek, rožičevo moko, olje, mleko. Dobro zmešamo. Dodamo še naribana jabolka in zmešamo. Nazadnje masi dodamo še sneg iz beljakov.

Rožičevo pecivo pečemo na 180 °C približno pol ure.

Ko je pecivo pečeno, ga še vročega oblijemo s čokoladnim prelivom. 

 

Jagodni Božiček

Zelo preprosta in okusna sladica so jagodni Božički, nad katerimi bodo najbolj navdušeni otroci. Potrebujemo jagode, smetano in čokolado.

Postopek je povsem preprost. Jagode nekoliko pod vrhom prerežemo. Na večjo polovico dodamo smetano (po želji lahko tudi maskarpone kremo s sladkorjem), nato nanjo položimo manjšo polovico jagode. Iz čokolade naredimo še oči, lahko tudi gumbe, in Božiček je pripravljen za sladico. Otroci bodo navdušeni!

 

Čokoladna rolada

Čokoladna rolada je tako preprosta za pripravo, da je na božičnem meniju sladic skoraj obvezna.

Sestavine:

  • 3 jajca,
  • 80 g moke,
  • 120 g sladkorja v prahu,
  • 1 vanilijev sladkor,
  • malo vode,
  • 1 žlička pecilnega praška,
  • 30 g kakava,
  • 1/2 l smetane. 

Priprava:

Rumenjake penasto zmešamo s sladkorjem, vodo in vanilijevim sladkorjem, nato primešamo še kakav. V maso vmešamo še moko, ki smo ji že prej dodali pecilni prašek. Nazadnje primešamo še sneg.

Maso vlijemo v večji, pomaščen pekač ter pečemo na 210 °C 15 minut.

Ohlajen biskvit namažemo s stepeno smetano, nato pa ga zvijemo v rolado in prelijemo s čokoladnim prelivom.

 

Praznični muffini

Ste se vprašali, kakšni so praznični muffini? Muffine naredite pa vašem najljubšem receptu, na koncu pa jih okrasite po želji. Mi priporočamo sledeč recept:

Sestavine:

  • 2 jajci,
  • 200 g moke,
  • 80 g sladkorja,
  • vanilijev sladkor,
  • 2 veliki žlici kakava v prahu,
  • 2 žlički pecilnega praška,
  • 1/2 žličke sode bikarbone,
  • ščepec soli,
  • cimet po želji,
  • 1 dl olja,
  • 1,5 dl mleka,
  • 100 g temne čokolade,
  • 2 jabolki. 

Priprava:

Pekač za muffine si lahko pripravimo že vnaprej in v vdolbinice položimo papirnate modelčke, ki pa so lahko v tem času praznično obarvani.  

Najprej z žlico v večji posodi zmešamo suhe sestavine, nato posebej še mokre.

Mokre sestavine prelijemo v suhe in jih zmešamo z žlico, toliko da se vse sestavine navlažijo.

Jabolka nasekljamo na drobne koščke in vmešamo v čokoladno zmes.

Papirnate modelčke za muffine nadevamo z zmesjo. Po želji lahko še dodatno dodamo na koščke narezano čokolado ali čokoladne kapljice.

Muffine pečemo na 180 °C približno 25 minut. Vzamemo jih iz pečice in pustimo stati 5 minut, da se nekoliko ohladijo.

Da bodo muffini izgledali bolj praznično, jih lahko še dodatno okrasimo.

 

Božični kolač

In katera sladica resnično ne sme manjkati na božičnem meniju sladic? To je vsekakor božični kolač. Receptov zanj je ogromno. Pripravite jih lahko na različne načine, mi pa prisegamo na ta recept. Seveda božični kolač pripravite kakšen dan ali dva prej, saj je najboljši takrat, ko nekaj ur ali kakšen dan počiva.

Sestavine:

  • 500 g moke,
  • 200 g sladkorja,
  • 150 g masla,
  • 2,5 dl mleka,
  • 300 g rozin,
  • sok 1/2 limone,
  • sok 1/2 pomaranče,
  • 0,25 dl ruma,
  • 1 zavitek suhega kvasa.

Sestavine za premaz:

  • 50 g masla,
  • sladkor v prahu,
  • vanilijev sladkor.

Predpriprava:

Rozine najprej očistimo, operemo in odcedimo. Primešamo limonin, pomarančni sok in rum, nato pa jih pustimo stati 30 min.

Priprava:

Pol decilitra mleka segrejemo do mlačnega. Vanj stresemo suhi kvas, ki ga med mešanjem stopimo. Dodamo žlico moke in premešamo. Po vrhu potresemo malo moke in pustimo na toplem, da kvas vzhaja.

V preostalem mleku stopimo maslo.

V skledi premešamo moko, mleko z maslom in vzhajan kvas. Vmesimo gladko testo, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in na toplem pustimo vzhajati 30 minut.

Vzhajano testo poravnamo in po njem stresemo rozine. Testo še enkrat pregnetemo in pokritega pustimo vzhajati še dodatnih 30 minut.

Vzhajano testo damo v okrogel ali podolgovat pekač. Pečemo ga približno 1 uro na 180 °C.

Maslo počasi stopimo.

Pečen božični kolač premažemo s stopljenim maslom in potresemo z mešanico sladkorja v prahu in vanilijevega sladkorja.

Božični kolač z rozinami ohladimo in pustimo stati 12 ur, saj je takšen kolač potem najboljši.

 

To je 5 božičnih sladic, s katerimi boste navdušili družino, sorodnike in prijatelje. Pa prijetno sladkanje :)

 

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja