Gremo na morje! Pet stvari, ki jih ne potrebujete v svojem kovčku

  • 31. 05. 2019
Gremo na morje! Pet stvari, ki jih ne potrebujete v svojem kovčku

Se vam je že kdaj zgodilo, da ste na morje vzeli stvari, ki jih cel teden sploh niste potrebovali? Dokler potujete s svojim avtom, lahko vanj natlačite, karkoli hočete. A če želite potovati bolj ekonomično, preverite seznam petih stvari, ki jih pogosto spakiramo preveč.

#1 Preveč elektronskih igračk v kovčku

Tablica, prenosnik, pametni telefon, pametna ura, fotoaparat, garmin, ročna, podvodna in športna kamera, e-bralnik, blue tooth zvočnik, … pa kaj še! Če niste profesionalni ustvarjalec videev, in se ne preživljate s popotovanji, vsega tega najverjetneje ne potrebujete. Vse te naprave vam bodo le onemogočile uživati in se sprostiti na morju.

Namesto tega si raje vzemite odmor od družbenih omrežij in zaslonov. Fotografije iz dopusta lahko objavite, ko se vrnete domov. Fotoaparat odlično nadomestijo pametni telefoni, ki so obenem lahko tudi vaš digitalni zvezek za potovalni dnevnik in bralnik za vodiče. Če pa res nameravate dlje časa brati, je pametno vzeti s seboj še e-bralnik, ki zaradi drugačne tehnologije zaslona ne škoduje očem, obenem pa z njim prihranite ogromno prostora, če želite s seboj vzeti goro knjig.

#2 Hrana in pijača za cel teden morja

Se spomnite, ko ste hodili na morje in s seboj jemali še hrano za vso družino za teden dni? Dandanes so cene v trgovinah v večini držav primerljive (razen če greste v Švico ali Skandinavijo, najdražje država v Evropi), živilskih trgovin pa je povsod dovolj. Če ravno ne potujete v kraj, ki je od najbližje trgovine oddaljen več kilometrov, potem lahko opustite navado hrčkanja, s katero boste s seboj peljali še cel prtljažnik hrane. Na pot vzemite le najnujnejše: pijačo, kak paket testenin in omako, vse ostalo pa lahko kupite sproti, sveže in lokalno.

#3 Preveč pripomočkov za urejanje las v kovčku

Bodimo iskreni, večino kozmetike in pripomočkov za nego telesa lahko kupite v kraju, kamor se odpravljate. Ali pa vam bodo na voljo na mestu namestitve. V večini bolje urejenih letovišč boste imeli na voljo tudi sušilnike za lase, a tako ali tako je bolj zdravo, da lase sušite na zraku. Če vaše potovanje ni namenjeno poslovnim opravkom, si lahko privoščite nekaj svobode in dovolite tudi svoji koži in lasišču, da si odpočijeta od kozmetike, ki jo uporabljate vsak dan.

#4 Športni pripomočki ne sodijo v kovček

Sposodite si jih. Kolesa, električni skiroji, oprema za surfanje, kajak, čoln in oprema za potapljanje, pohodna oprema – vse to zavzame veliko prostora v vašem kovčku, kar lahko pomeni dodatne stroške in nepotrebno obremenitev, saj morate na dopustu paziti na kup vrednih predmetov.

Enostavneje je, če se odločite za izposojo v kraju, kamor letujete. Pogosto boste s tem prihranili denar in živce, saj boste veliko bolj sproščeno hodili po svetu z minimalno prtljage. Poleg tega verjetno nočete nositi s seboj čez pol sveta kolesa, ki ga boste potem uporabljali samo dve uri? Razmislite, kaj boste zares počeli na dopustu.

#5 Preveč oblačil in obutve v kovčku

Hitro se zgodi, da za počitnice spakiramo kot bi se odpravljali na teden mode. Nič narobe, če tja gremo in v tem primeru res verjetno potrebujemo goro oblačil in drugačno obutev za vsak dan. A če nameravamo na dopustu predvsem počivati in se relaksirati, bomo en teden preživeli tudi z okrnjeno garderobo, ki jo je lahko kombinirati med seboj. Nekaj majic, jopica, pulover za primer hladnejšega vremena in nekaj parov hlač ali krilo, pa natikači in superge – kaj drugega še potrebujete? Večinoma lahko perete v hotelu ali hostlu, v nujnih primerih pa se da stvari lepo oprati tudi na roke. Ker bo poletje vroče, bodo obleke suhe kot bi trenil.

Deli objavo: