Kakšno odejo kupiti: 5 najboljših – tudi za najbolj zmrzljive

  • 22. 01. 2019
Kakšno odejo kupiti: 5 najboljših – tudi za najbolj zmrzljive

Ko pritisne mraz in nastopi kurilna sezona, nam lahke poletne odeje pogosto niso več dovolj. Zaželimo si težjih in toplejših odej, od zimskih materialov pa pričakujemo, da bodo zadrževali toploto in obenem zagotovili dovolj zračnosti za udoben počitek.

Ne glede na to, ali iščete nekaj za čez celo leto ali pa vas zanimajo specifične rešitve za spalnico, vam ponujamo kar nekaj možnosti. In če se vam je na zimo zahotelo tudi nove posteljnine, imamo kar nekaj predlogov za poživitev vaše spalnice.

Da bo šlo brez zapletov in stresa pri izbiri, preberite, kako kar najhitreje sprejeti pravo odločitev o materialu, ki te bo grel in zazibal v spanje še mnogo prihodnjih zim.

Kakšno odejo kupiti?

Izbira odeje je odvisna od temperature v vaši spalnici. Odvisno pa je tudi od tega, ali raje spite v bolj hladnih temperaturah ali vam bolj ustreza, da so temperature višje.

»V najini spalnici si rada dobro zakuriva, spiva pri temperaturi okrog 23 stopinj, poleti pa imava itak klimo, zato je temperatura skozi leto kar konstantna. Odejo sva si privoščila iz svile – ker poleti hladi, pozimi pa greje,« je sporočila Ines iz Maribora.

Njemu je vroče, njo zebe – kaj storiti?

Če sta s partnerjem navajena na različne temperature, bo bolje, da ne spita pod isto odejo. Izberita dve ločeni odeji, vsak pa naj izbere material, glede na svoje potrebe.

Kdor je zmrzljiv in potrebuje višje temperature za udobje, naj izbere toplejše materiale, kot sta puh ali volna. Tisti, ki lažje spi na mrazu, pa naj izbere kaj hladnejšega. Najbolj primerna je svila.

Me bo pod zimsko odejo zeblo?

Pod zimsko odejo vas praviloma ne more zebsti, če jo boste uporabljali za temperature, za katere so določene. Tako se bo puh odlično odnesel že pri tako nizkih temperaturah kot je 14°C, zimska svila pa je primerna za višje temperature – okoli 20°C.

Kakšno odejo kupiti za alergike?

Na splošno velja, da so umetni materiali boljša izbira za alergike. Vendarle pa lahko poskusijo s svilo, ki je zelo negostoljubna pršicam. Pomembno je, da so odeje pralne vsaj na 60 °C, ker morajo biti zaradi alergij še posebej pozorni na higieno.

Katere zimske odeje priporočate?

Priporočamo vse Vitapurjeve zimske odeje, pa tudi poletne in celoletne. Poskrbeli smo, da se med ponudbo za vsakogar nekaj najde. Tudi za vse tiste, ki iščete nekaj toplejšega, s čimer se boste ogrnili čez zimo in poleti zamenjali za kaj lažjega. Imamo pa tudi pester izbor za vse, ki iščete odejo, ki bo primerna za celo leto. Preverite Vitapurjev izbor najboljših 5 zimskih odej!

Odeja volna

Volnena odeja Planica

Kdor hoče v spalnico povabiti naravne materiale, se bo težko uprl temu biseru med odejami. Prešita tkanina iz 100 % bombaža je polnjena z najmehkejšo 100 % avstralsko merino volno. Volna je tista dobrina, ki ima skoraj nadnaravne sposobnosti uravnavanja toplote, odlično pa vpija tudi vlago in jo hitro oddaja v ozračje. Nadeli smo ji ime Planica, ker ponazarja čudovite danosti, ki nam jih podarja narava. Še posebej pridejo do izraza v bolj mrzlih mesecih, ki jih lahko preženemo s toplo naravno odejo!

Blanka, Ribnica: »Odeja je mehka, topla. Primerna za nas, ki nas rado zebe.«

Preveri volneno odejo Planica >>

Odeja perje puh

Puhasta odeja Finland

Če že ob prvih poletnih plohah pomisliš na bundo, potem je tale puhasto-pernata odeja kot nalašč zate. Puh je namreč vrhunski izolator toplote in zato izredno topel material. Tkanina prešite odeje je iz 100 % bombaža, prešitje pa ima prekatno strukturo, kar onemogoča, da bi se puhasto polnilo nabralo samo na enem koncu odeje. Odeja je poleg tega tudi popolnoma pralna v pralnem stroju, tako da bo vaše postelja ves čas sveža in dišeča.

Maruša, Novo mesto: »Prej sem vse zime zmrzovala, potem pa smo enkrat na smučanju v Franciji spali v puhastih odejah, kar mi je končno odprlo oči. Od takrat me ne pripravite, da kupim kar koli drugega.«

Preveri puhasto odejo Finland >>

Odeja bombaž bambus

Odeja iz bambusa in bombaža Vitapur Bamboo Winter

Za tiste, ki vam ni všeč občutek ptičjega perja in puha, ali pa imate morda alergijo, vendar si kljub temu želite dodatnega občutka topline, poskusite s cenovno ugodno kombinacijo naravnih in umetnih materialov. Pri teh zimskih odejah je v 100 % bombažno tkanino všito polnilo iz naravnega bambusa z manjšim deležem mikrovlaken. S tem zagotavlja čisto in zračno spalno okolje tudi tistim, ki se med spanjem potite. Odeja je odlična alternativa perju, v celoti pa jo lahko perete v pralnem stroju. Ob super ceni je to še en dodaten razlog za nakup.

Miha, Maribor: »Bambus sem poskusil, ker sem bral, da je proti potenju. Res ga zmanjša, najbolj pa mi je všeč, da se ne zbujam več zaradi vlage v postelji.«

Poglej odejo iz bambusa >>

Odeja svila

Svilena odeja za zimo Victoria's Silk

Svila je odlična izbira za vse, ki si želijo naravnega polnila v odeji, a sta jim puh in volna prevroča. Odeja iz svile velja za luksuzen izdelek, zato pa tudi odlična investicija za mnoga leta naprej. Svila je negostoljubna pršicam, obenem pa odličen regulator toplote. Pod svileno odejo vas ponoči zagotovo ne bo kuhalo. A pozor, ko poskusite svilo, se zna zgoditi, da boste odslej vse dni peli hvalo svileni odeji! Marsikoga med navdušenci nad svilo je težko prepričati, da bi šel nazaj na druge materiale.

Mateja, Nova Gorica: »Doma imam svileni vzglavnik in odejo, ju kar ne morem prehvaliti. Odeja je lahka, topla pozimi, hladna poleti. Ne dam je iz postelje tudi v najtoplejših dneh.«

Poglej odejo iz svile >>

Set dveh odej

Set dveh odej Vitapur

Ena ni nobena, pravijo. Zato tudi težko skrivamo navdušenje nad tole celoletno odejo, ki je sestavljena iz dveh odej. Odeji se priročno spneta skupaj, s čimer si zagotovite popolno zaščito pred mrazom in se udobno zabubite v zimsko spanje. Ena odeja je lažja kot druga, zato pa tudi manj topla in zelo primerna za poletje. Za odlično ceno tako dobite kar dve vrhunski odeji in preizkusite, kako doseči kar najbolj optimalno temperaturo v vaši postelji.

Janja, Koper: »Pred leti sem jo kupila. Z malce debelejšo spim pozimi, tanjšo uporabljam spomladi in jeseni. Obeh skupaj sicer ne uporabljam, je pa dober občutek, če veš, da imaš tudi to opcijo. Odeja prijetno greje in je enostavna za vzdrževanje.«

Poglej set dveh odej >>

Deli objavo: