Palačinke: To sta 2 slani različici, ki ju moraš preizkusiti

  • 12. 02. 2019
Palačinke: To sta 2 slani različici, ki ju moraš preizkusiti

Danes bodo prišli na svoj račun vsi, ki jim bolj teknejo slani prigrizki kot sladkarije. Poiskali smo 2 priljubljena recepta za slane palačinke iz svetovne kuhinje, ki jih lahko pripravite namesto klasičnih palačink s čokolado ali marmelado. Recepte boste hitro usvojili, navdušili svoje ljubljene in v domačo kuhinjo povabili običaje iz Zahodne Evrope.

Palačinke s sirom, šunko in jajcem

Ajdova moka je priljubljena za pripravo francoskih slanih palačink, ki jih v Franciji imenujejo »Galette de Bretagne«, saj izvirajo iz severne pokrajine Bretanije. Ajdova moka ne vsebuje glutena, zato jih lahko jedo tudi vsi, ki imajo težave s celiakijo. V Franciji slane ajdove palačinke nadevajo s sirom, šunko in jajci, pa tudi z gobicami, dimljenim lososom in vsemi vrstami zelenjave.

Za pripravo ajdovih palačink potrebujete:

  • 250 gramov ajdove moke
  • 500 ml vode
  • Ščepec soli

Najprej posolite moko, nato ji začnite dodajati vodo. Ko dodate malo več kot polovico vode in je masa po teksturi podobna stopljeni čokoladi, maso prelijte s preostankom vode. Voda naj stoji na površini mase, takšno pa dajte za 1 uro počivati v hladilnik.

Po 1 uri jo vzemite iz hladilnika in premešajte. Če je pregosta, dodajte še malo vode. Masa mora biti tako redka, da kapljice mase ne puščajo sledi na gladini.

Ponev za palačinke premažite z malo rastlinskega olja, ki ste ga kapnili na kuhinjsko brisačko in začnite peči tanke palačinke. Palačinko popecite na vsaki strani cca 30 sekund. Palačinke morajo biti mehke in sočne.

Pogoste napake: Če bo masa pregosta, se ne bo lepo razporedila po ponvi. Če ponev ne bo dovolj vroča, se bodo palačinke predolgo pekle, se izsušile in razpokale.

Tradicionalne ajdove palačinke iz Bretanije nadevate z naribanim sirom, šunko in jajcem.

Najprej na ponvi za palačinke raztopite maslo. Na ponev položite palačinko in na njo razporedite nariban sir. Na sredino palačinke ubijte jajce. Ko se sir stopi, razporedite beljak čez palačinko in nanj potresite nekaj koščkov šunke. Po želji poprajte, dodajte nekaj vejic peteršilja in potresite z drobnjakom. Prepognite štiri vogale, da dobite palačinko v obliki pisma, iz katerega na sredini gleda rumenjak (kot lahko vidite na zgornji fotografiji).

Namesto jajca, šunke in sira, lahko eksperimentirate z lososom, zelenjavnimi nadevi ali hrenovkami.

Krompirjeve palačinke

Krompirjeve palačinke

Krompirjeve palačinke so nekaj posebnega. Gre za slan prigrizek, ki je zelo priljubljen na Švedskem in Norveškem, kjer jih pečejo pod imenom »raggmunk«. Gre za nariban in začinjen krompir, ki mu lahko dodamo drugo zelenjavo, pečemo pa ga na obilici masla ali olja.

Takšni palačinki bi lahko rekli tudi krompirjev polpet. V judovski kulinariki jih imenujejo »latkes« in jih radi pečejo v času praznovanja hanuke. V ameriških bistrojih s tradicionalnim zajtrkom, jih lahko naročite pod imenom »hash brown«.

Za pripravo kropmpirjevih palačink potrebujete:

In kako jih pripravite?

V večjo posodo naribajte 2 velika krompirja, prelijte z vodo, da se spere škrob. Dobro odcedite in stresite v kuhinjsko krpo, ki jo močno ožamete, da odcedite čim več vlage in škroba.

Dodajte na drobno naribano čebulo. Dobro posolite in poprajte. Premešajte.

Na ponvi stopite pošteno merico masla in popecite na obeh straneh do zlato rumene barve.

Po želji lahko krompirjevim palačinkam dodate nariban sir in druge začimbe kot so origano ali peteršilj. Vmešate lahko tudi koščke paprike ali paradižnika.

Krompirjeve palačinke so odličen zajtrk ali nasitna priloga k solati.

Deli objavo: