Posteljnina: kakšni materiali in barve za vroče poletne dni?

  • 8. 06. 2017
Posteljnina: kakšni materiali in barve za vroče poletne dni?

Prihajajo vse toplejši dnevi in v tem času je pomembna tudi izbira posteljnine v vaši spalnici. Da se boste počutili udobno, izberite materiale, ki dihajo, zagotavljajo udobje in ne povzročajo dodatnega potenja. Nikar ne zanemarite barv posteljnine, da bo počutje v spalnici še prijetnejše.

Izbira materiala je pomembna

V toplejših mesecih je izbira materiala še pomembnejša kot morda v ostalih mesecih. Izberite takšne materiale, ki vam ne bodo povzročali dodatnega potenja.

Na tržišču obstaja široka ponudba posteljnin iz različnih naravnih in umetnih materialov. Seveda so naravni materiali primernejši, saj dobro vpijajo vlago in so tudi na otip prijetnejši od umetnih. Najpogostejši naravni materiali so bombaž, lan in svila.

Bombaž

Bombažna posteljnina je prijetno mehka na otip, zračna in odlično vpija vlago. Medtem ko je v hladnejših mesecih pogosta izbira flanelasta posteljnina, saj je zaradi kosmate strukture tkanine nekoliko toplejša, pa se v toplejših mesecih uporablja seveda navadna bombažna posteljnina ali pa v platno vezavi, ki deluje nekoliko hladnejše.   

Kombinacija bombaž-saten

Izvrstna je tudi kombinacija satena in bombaža. Saten je bleščeča tkanina iz 100 % bombaža, izredno mehka in gladka. Prava izbira za vroče poletne dni.

Lan

Lan je izjemno odporen, trden in vzdržljiv. Lanena posteljnina sicer ni med najpogostejšimi in na otip deluje nekoliko trše, vendar pa jo odlikuje izjemna lastnost, saj v poletnih mesecih prijetno hladi.

Svila

Svila velja za prestižen naravni material, zanjo je značilen čudovit lesk in hladen občutek na otip. Visoka stopnja zračnosti zagotavlja suho spalno okolje. Za samo vzdrževanje je enostavnejša kombinacija svila-bombaž.

Med uporabniki posteljnin še vedno prevladuje bombažna posteljnina. Enostavna je za vzdrževanje, vedno več pa je na voljo tudi različnih barv in vzorcev.  

Kaj pa barve? Kako barve posteljnine vplivajo na počutje in spanje?

Ne le kakovost materiala, tudi barve posteljnine prispevajo k boljšemu spancu. V poletnih mesecih smo ponavadi bolj aktivni, saj smo več na svežem zraku, ukvarjamo se s športom, kar pa seveda v telesu povzroči več toplote. Posledično pa bi to lahko pomenilo tudi težave s spanjem. Da pa boste kljub vročini dobro spali, poleg naravnih materialov izberite tudi primerno barvo posteljnine. Rdeča, rumena, zelena, oranžna in svetlo modra so barve, ki dokazano ugodno vplivajo na spanec. Če kdo ob tem pomisli, da so to barve vznemirjenja, se moti. 

  • Rumena barva naj bi pomagala pregnati slabo voljo.
  • Zelena in modra barva delujeta pomirjujoče in zagotavljata miren spanec.
  • Rdeča in oranžna barva omogočata, da hitreje zaspite, prav tako pa naj bi ti barvi nižali tudi krvni tlak.

In kakšna je vaša izbira? Vsekakor imejte v mislih vaše osebno počutje. Izberite material in barve, ki vam bodo podarili miren in kakovosten spanec. 

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja