Goveja bržola na žaru s karamelizirano čebulo

  • 17. 05. 2019
Goveja bržola na žaru s karamelizirano čebulo

Goveja bržola je predel zarebrnic ali visokega hrbta, od 6. do 12. rebra. Ker so to bolj mastni zrezki, jih pečemo na visoki temperaturi do srednje zapečenega.

Že na prvi pogled je za bržolo značilna močna žilnatost medmišične maščobe (marmoriranost). Zaradi visoke vsebnosti maščob, naj bodo zrezki debeli vsaj 3,5 centimetrov, dobite pa lahko takšne s kostjo ali brez.

Goveje bržole lahko čudovito dimite s sekanci za dimljenje Rosmarino z okusom češnje, ki bodo s sadno aromo odlično dopolnili sladkost karamelizirane čebule.

K temu receptu se odlično prilegajo tudi sekanci za dimljenje z okusom oreha, ki bodo jedi dodali močnejši, nekoliko grenak okus.

Ne glede na to kateri okus boste izbrali – nežno češnjo ali močnejši oreh - poskrbite, da boste sekance za dimljenje pred uporabo za približno 30 minut namakali v vodi.

Recept zadostuje za 4 osebe, za pripravo pa potrebujete približno 1 uro.

Sestavine za goveje bržole na žaru:

  • 4 kose govejih zarebrnic ali bržolnih zrezkov s kostjo
  • 3 srednje velike sesekljane čebule
  • 3 nasekljane stroke česna
  • pol žličke posušenega rožmarina
  • četrt žličke čilija v prahu
  • 2 žlici masla
  • morska sol in sveže mleti črni poper po okusu
  • četrt skodelice olja
  • sekanci za dimljenje Rosmarino - češnja

Priprava:

Bržole vsaj 30 minut pred prečenjem vzemite iz hladilnika, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Zrezke natrite s soljo in poprom, jih naoljite ter pustite počivati.

Zagrejte žar do najvišje temperature. Počakajte približno 15 minut, da se oglje dobro razžari, pomagajte si s kaminom za prižiganje oglja.

Za kratkotrajnejše dimljenje dodajte mokre lesne sekance neposredno na oglje. Če želite močnejši okus in daljše dimljenje, pa jih položite v posodo za dimljenje, ki jo lahko pripravite iz aluminijaste posode, ki ste jo pokrili z alu folijo in preluknjali z vilicami. Počakajte, da se sekanci začnejo dimiti.

Na rešetko žara postavite litoželezno posodo in jo 15 minut segrevajte, nato dodajte maslo. Ko se maslo popolnoma stopi, popražite čebulo in česen. Začinite s suhim rožmarinom, čilijem v prahu, nekaj soli in poprom. Ves čas mešajte in pražite, dokler čebula ni popolnoma karamelizirana (približno 12-15 minut). Odstranite posodo z žara in na rešetke dodajte meso.

Pecite 15 minut in meso obranite samo enkrat. Med peko meso dodatno naoljite.

Ko meso dobi lepo rjavo skorjico, ga odstavite z žara in na zrezke naložite karamelizirano čebulo. Postrezite takoj.

Deli objavo: