Solata s piščancem na žaru, avokadom in prelivom z limoninim sokom

  • 16. 05. 2019
Solata s piščancem na žaru, avokadom in prelivom z limoninim sokom

Žar niso samo čevapi! Okusne, a nekoliko bolj zdrave žar specialitete, s katerimi kljub vsemu dobite dovolj proteinov, so razne solate z mesom, ki ga spečemo na žaru. Odlične so tople ali hladne, zato je to popoln recept, če si vnaprej pripravljate kosila.

Perutnino enostavno izboljšamo z dimljenjem na žaru. Sekanci z okusom jabolka imajo sladkast okus, ki se odlično ujame s kombinacijo avokada, kremnega sira in sveže stisnjenega soka limone v solatnem prelivu.

Sestavine za solato s piščancem na žaru:

  • 1 kg piščančjih prsi brez kosti in brez kože
  • 1 olupljen in narezan avokado
  • 300 g češnjevih paradižnikov
  • 2 sesekljani srednje veliki kumari
  • 1 žlica mešanice provansalskih začimb
  • olje za pečenje
  • sol

Za solatni preliv:

  • četrt skodelice ekstra deviškega oljčnega olja
  • 1 žlička dijonske gorčice
  • 2 žlici sveže stisnjenega limoninega soka
  • 2 žlici kremnega sira
  • pol žlice soli
  • 1 žlička posušenega timijana
  • 1 žlička posušene zelene

Za izboljšanje okusa:

Priprava:

Sekance za dimljenje Rosmarino z okusom jabolka namočite v vodi za 30-40 minut.

Meso temeljito sperite pod mrzlo tekočo vodo in osušite s papirnato brisačko. Piščanca položite na velik krožnik, ga natrite z oljem in potresite z mešanico provansalskih začimb. Po okusu solite.

Dodajte pošteno plast žarečega oglja na žar. Da bo hitreje zagorelo, si oglje pripravite v kaminu za prižiganje oglja. Pustite, da se žar segreje do najvišje temperature.

Odcedite sekance in mokre dodajte neposredno na žar. Ko se začnejo dimiti, na žar položite piščančje meso in pecite 7-10 minut. Nato s kleščami za žar obrnite piščančje prsi. Pecite še na drugi strani približno 8-10 minut, da piščanec na obeh strani dobi lepo zlato rjavo barvo.

Medtem pripravite ostale sestavine za solato. Z ostrim nožem narežite kumaro, razpolovite češnjeve paradižnike, olupite in narežite avokado. Vso zelenjavo zmešajte v večji skledi.

Ko je piščanec pečen, ga narežite na grižljaj velike koščke. Kose piščanca položite v skledo s pripravljeno solato.

V majhni skledi zmešajte oljčno olje, dijonsko gorčico, sveže stisnjen limonin sok, kremni sir, sol, posušen timijan in zeleno. Solato prelijte s pripravljenim prelivom ter servirajte.

Deli objavo: