5 receptov za jajca na oko, 2. del

  • 23. 11. 2018
5 receptov za jajca na oko, 2. del

Za pripravo spodnjih receptov potrebujete sveža jajca (po možnosti iz proste reje). Kako določiti starost jajca, smo že pisali v prvem delu bloga o jajcih na oko.

Poleg tega potrebujete še ponev za palačinke Rosmarino. Izbirate lahko med različnimi modeli, vse pa odlikuje neoprijemljiv premaz, zaradi katerega za pripravo jajce ne boste potrebovali olja ali masla. Če niste ravno na shujševalni kuri, pa lahko košček masla vseeno dodate in s tem obogatite okus pripravljene jedi.

Jajce na oko s slanino

Krepak zajtrk je pomemben za dober začetek dneva. Na meniju tipičnega angleškega zajtrka so poleg jajc in hrustljave slanine še klobasice s skodelico močnega čaja. Čez lužo temu radi dodajo še puhaste palačinke z javorjevim sirupom, pomarančni sok in črno kavo.

Da pa si ne bomo prehitro pridelali srčnega infarkta zaradi vseh zaužitih maščob, je bolj zdravo, če slanino pečemo kar v pečici. Na nizki pekač Rosmarino Baker Gold položite peki papir, na katerega zložite slanino in potisnite v pečico na 200°C. Pecite 15-20 minut in vmes preverite, zapečenost slanine. Pustite dokler ni zlata in hrustljava.

Poleg pripravite jajce na oko po receptu, ki smo ga predstavili v prvem delu o jajcih na oko, ali pa ga specite v toastu. Postrezite z močno kavo in nasmehom!

Jajce na oko v toastu

Jajce v toastu

Jajce v toastu nekateri imenujejo kar jajček v posteljici ali jajca v košari, otrokom pa jih je najlažje ponuditi pod imenom žaba v luknji. Gre za poslastico, ki ji bogat okus daje maslo, zahteva pa malo več časa za pripravo.

Poleg svežih jajc in začimb potrebujete še kos toasta ali kruha in košček masla. V toast izdolbite luknjo – lahko si pomagate z nožem Rosamarino, s kozarcem, z modelčki za piškote ali pa se ga lotite kar po domače – z roko. Če uporabite modelčke za piškote, lahko izdolbete srce in zajtrk bo postal primeren tudi za valentinov zajtrk.

Toast na obeh staneh popecite na maslu. Maslo mu bo dalo še posebej dober okus. V luknjico nato kapnite kaplico olja in ubijte jajce. Začinite in zapecite. Nato toast z jajcem obrnite okrog, da se zapeče še na drugi strani. Rumenjak bo ostal ujet med kruh in zapečeno plast beljaka, znotraj pa bo ostal tekoč.

Jajce na oko z zelenjavo

Jajca v zelenjavi

Bolj zdrava verzija jajčka v toastu je jajce v obročku iz zelenjave. Če nadomestite toast z zelenjavo, boste pripravili hranljiv obrok, ki ne vsebuje bele moke in je zato primeren tudi za vse, ki so alergični na gluten.

Postopek je povsem preprost. Kanite kapljico olja v ponev in na hitro popecite obroček čebule ali paprike. Nato v sredino obročka ubijte jajce in začinite s soljo in poprom. Pokrijte s pokrovko, da jajce zakrkne. Po nekaj minutah zložite pripravljeno na krožnik in poleg ponudite veliko skledo sveže pomladanske solate, mlade špinače, paradižnika in rukole s kuhano zmečkano čičeriko in prelivom po svojem okusu.

 

Deli objavo: