5 receptov za jajca na oko, 1. del

  • 23. 11. 2018
5 receptov za jajca na oko, 1. del

Jajca na oko so marsikdaj pregovorna ocena za sposobnost kuharja. »Ta si še jajc ne zna speči,« rečemo za tiste junake, ki štedilnika niso še nikoli videli od daleč. In kljub temu lahko iz jajc naredimo celo znanost.

Jajce je eno tistih tradicionalnih živil za zajtrk, ki ga lahko pripravimo na sto in en način, radi pa si jih privoščimo tudi za malico ali večerjo.

Poznamo 6 osnovnih načinov priprave jajc:

  1. Umešana jajca
  2. Mehko ali trdo kuhana jajca
  3. Poširana jajca ali jajca na benediktinski način
  4. Jajca pečena v pečici
  5. Jajca na oko v ponvi
  6. Klasična omleta 

Nekateri za zajtrk jedo surova, čeprav morajo biti pri tem še posebej pazljivi. Izvor okužbe z bakterijo salmonelo, ki povzroča črevesne okužbe, so namreč pogosto pokvarjena jajca, ki niso bila pravilno shranjena in toplotno obdelana.

Svežino jajca najlažje preverimo tako, da ga položimo v lonec vode. Sveže jajce bo ležalo na dnu posode na boku, s starostjo pa se bo postavilo pokonci in začelo lebdeti. Če jajce plava na gladini, ni več užitno in ga je treba zavreči.

Starost jajca

Poleg svežih jajc (po možnosti iz proste reje) boste za pripravo spodnjega recepta potrebovali še ponev za palačinke Rosmarino. Izbirate lahko med različnimi modeli, vse pa odlikuje neoprijemljiv premaz, zaradi katerega za pripravo jajc ne boste potrebovali olja ali masla. Če niste ravno na shujševalni kuri, pa lahko vseeno dodate košček masla – saj se strinjamo, da je z maslom vse boljše, kajne?

Jajce na oko

Klasično jajce na oko, ki ga Angleži prikupno kličejo kar »sončna stran jajca«, je pečeno samo iz ene strani. Začinjen s soljo in poprom je klasika zajtrkov po vsem svetu. Beljak je navadno zapečen do zlato nakodrane skorjice, a je to odvisno od okusa.

Vsekakor pa je pomembno, da je rumenjak tekoč. Mojstrstvo priprave se meri po tem, da se rumenjak ne razlije po ponvi, ko vanjo razbijete jajce. Ovoj, ki obdaja rumenjak, ne sme počiti, s čimer imajo začetniki pogosto težave. Rumenjak tako lahko ostane hladen, kar nekatere moti, zato ga tik pred zaključkom kuhe prebodejo z vilico, da se na hitro ogreje.

Pred pečenjem lahko raztopimo v ponvi maslo ali segrejemo olje, med peko pa z žlico prelivamo rumenjak, ki se tako lepo segreje. Vendar moramo biti pazljivi, da se nam preveč ne skuha in se strdi.

Jajček na oko postrezite na popečenem kruhu, zraven pa ponudite svežo zelenjavo, avokadov namaz in sveže mlet poper za ljubitelje bolj začinjenih jajc.

Iz obeh strani pečena jajca

Nekaj povsem drugega je, če jajca med peko obrnete okrog ali ga pokrijete s pokrovko, da se jajce skuha iz obeh strani.

V tem primeru poznamo tri stopnje pečenega jajca: mehko pečen, srednje pečen in trdo pečen. Po svojem okusu tako določite čas pečenja. Je pa za obračanje jajčka potrebnega malo več spretnosti kot pri navadnem jajcu na oko, saj je tu ponovno pomembno, da ne razlijete rumenjaka.

Tehnika je podobna kot pri obračanju palačink: če delate z dobrim neoprijemljivim premazom, bodo jajca odstopila od posode, ko bodo ravno prav zapečena. Najlažje jih obrnite kar s ponvijo. Lahko pa jih obrnete tudi z lopatico, ki naj ne bo kovinska, da ne bo opraskala neoprijemljivega premaza.

Iščeš še več receptov za jajca na oko? Niso daleč!

V drugem delu bloga razkrivamo še več receptov za jajčka na oko! Preberite še več receptov za okusne in hranljive zajtrke.

Deli objavo: