Recept za Vitapurjeve krofe ;)

  • 23. 02. 2017
Recept za Vitapurjeve krofe ;)

Pust ni le čas za maske in pustne norčije, ampak tudi za slastne krofe. Morda ste jih do sedaj kar kupili, vendar priporočamo, da jih tokrat poskusite narediti sami.

Naš Rosmarino kuhar Blaž je pripravil recept za preproste krofe, ki vam bodo zagotovo uspeli. Njemu vsekakor so, nam pa tudi ;)

Potrebujemo:

  • 500 g moke (namenske)
  • pol kocke kvasa (če uporabljate suhi kvas, 2,5 čajne žličke)
  • 200 ml mlačnega mleka
  • 2 žlici sladkorja
  • 2 večji jajci (žvrkljani)
  • 30 g masla
  • pol čajne žličke soli

Postopek:

V ločeno posodico damo kvas, sladkor in mleko. Pomešamo in pustimo, da se kvas ''zbudi'' (cca 10 minut).

V večjo posodo damo 500 g moke, sol, kvas, stopljeno maslo in jajca. Zmes mešamo z leseno kuhalnico, da dobimo mehko, a ne lepljivo testo (rahlo lepljivo na dotik, a ne sme puščati sledi). Po potrebi dodamo malo moke ali mleka. Odvisno od zahteve testa.

Ko se masa poveže, jo gnetemo na pomokani površini, da testo postane gladko in elastično. Testo premestimo v namaščeno posodo, pokrijemo in pustimo vzhajati do dvojne velikosti približno 1 uro.

Ko testo vzhaja, ga malo zgnetemo, da se znebimo dodatnega zraka. Na pomokani površini testo razvaljamo (cca 2 cm) in naredimo željene oblike. Krogi, kvadrati ali  kroglice. Ko naredimo oblike, jih damo na pomokano površino, pokrijemo s suho krpo in pustimo vzhajati do dvojne velikosti (cca 20 min). Pazimo, da je med krofi dovolj prostora, da se med zadnjim vzhajanjem ne sprimejo.

Olje naj bo ogreto na 175 stopinj C.  V olje ne smemo dati preveč krofov naenkrat, da posoda/friteza ne bi bila preveč polna. Krofe cvremo približno 5 minut. Med cvrtjem večkrat obračamo, da se lepo zlatorjavo obarvajo. Ko jih vzamemo iz olja, jih položimo na mrežo in pustimo, da se ohladijo.

Zdaj se pa lahko dodatno poigravamo z nadevi in s posipi. Mogoče klasika? Marmelada in sladkor v prahu? Ali pa lešnikov nadev in oblit s čokolado? Bolj kot so ''odštekani'', boljši bodo ;)

Dober tek!

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja