Skrivnosti mirnega spanca: Spoznajte hrano, ki škodi ali koristi vašemu spancu

  • 21. 05. 2017
Skrivnosti mirnega spanca: Spoznajte hrano, ki škodi ali koristi vašemu spancu

Tudi pravilen izbor hrane vam bo pomagal, da boste vaše morebitne težave s spancem vsaj zmanjšali. Predvsem bodite pozorni, kaj jeste zvečer.

Kar jeste, vpliva na to, kako spite

Če bi lahko izbrali hrano, ki vam bi pomagala k najboljšemu spancu, bi jo? In če bi vedeli, katera hrana vam krati spanec, bi se ji izognili? Sedaj imate priložnost, da preberete, katera hrana vam pomaga, da ostanete budni, in katera zagotavlja miren spanec.

Posegajte po bogati hrani z triptofanom

Več o hrani, ki vsebuje tirptofan, je bilo zapisanega že v prejšnjem blogu. Vsi poznamo dobro učinkovanje toplega mleka na miren spanec. Veste, zakaj je to res? Mlečni izdelki vsebujejo triptofan, ki je t.i. promocijska sestavina za spanec.

Vdajte se hlastanju po ogljikovih hidratih

Hrana, bogata z ogljikovimi hidrati, dopolnjuje mlečne izdelke z naraščanjem nivoja triptofana v krvi. Torej bo nekaj pravih večernih prigrizkov za boljši spanec vsebovalo skledo s kosmiči in z mlekom, jogurt in krekerje ali kruh in sir. Izogibajte se samim ogljikovim hidratom, ki so bogati predvsem z enostavnimi sladkorji.

Prigriznite pred spanjem

Če se borite z nespečnostjo, bo malo hrane v želodcu pomagalo, da zaspite. Ampak ne jemljite tega kot povabilo za pretirano večerno prehranjevanje. Ti obroki naj bodo minimalni. Velik obrok bo obremenil prebavni trakt, počutili se boste nelagodno in ne boste mogli zaspati.

Odpovejte se hamburgerju in krompirčku

Kot da bi potrebovali dodatni razlog za izogibanje mastni hrani, so raziskave pokazale, da več kot zaužijete maščob preko dneva, manj možnosti imate, da zvečer mirno in trdno zaspite. Torej hamburger in krompirček stran.

Bodite pozorni na skriti kofein

Nič novega ni, da lahko mala skodelica kave prežene vaš miren spanec. Tudi predelan kofein lahko povzroči težave s spanjem. Pozabiti ne smemo niti na manj očitne vire kofeina, kot so čokolada, koka kola, čaj ali brezkofeinska kava. Za boljši spanec se že popoldan odpovejte kakršnemu koli živilu s kofeinom.

Tudi zdravila lahko vsebujejo kofein

Nekatera predpisana zdravila vsebujejo kofein, tudi protibolečinske tablete, tablete za hujšanje, diuretik. Ta in podobna zdravila lahko vsebujejo več kofeina kot skodelica kave. Preverite v navodilih za jemanje zdravil, katere sestavine vsebuje. Takšne tablete lahko povzročajo nespečnost.

Preskočite kozarček pred spanjem

Past pitja alkohola pred spanjem: pitje alkohola pred spanjem vas lahko zaziblje v spanec prej, kot če ga ne bi zaužili, ampak lahko se pojavijo pogosta prebujanja, nemiren spanec, glavoboli, nočno potenje in nočne more. Če uživate alkohol pred spanjem, enačite vsak popit kozarec alkohola s kozarcem vode, da zmanjšate učinek alkohola na miren spanec.

Pazite se začinjene, težke hrane

Leči s polnim trebuhom daje občutek nelagodja, saj se v spanju prebavni sistem v telesu upočasni. Uživanje začinjene hrane pred spanjem lahko povzroči rano na želodcu. Bodite pozorni, da težek obrok zaužijete vsaj pet ur pred spanjem.

Minimizirajte proteine pred spanjem

Proteini, osnovni del naše dnevne prehrane, so slaba izbira za prehranjevanje pred spanjem. S proteini bogata hrana je težje prebavljiva. Torej preskočite proteinski obrok in si raje privoščite skodelico toplega mleka ali ostala živila, ki vam bodo zagotovila miren spanec.

Zmanjšajte vnos tekočin po 20. uri

Dovolj tekočine preko dneva je seveda enkratno za vaše telo, vendar pred spanjem zmanjšajte vnos tekočine v telo. Če boste vsake toliko morali hoditi na stranišče, bo vaš spanec še kako moten.

Naj vas sprostitveno kajenje ne preslepi

Nikotin je stimulans, na telo deluje podobno kot kofein. Izogibajte se kajenju pred spanjem, saj se boste v nasprotnem primeru ponoči zbujali.

 

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja