Spominska pena: iz vesolja v vašo spalnico

  • 18. 05. 2018
Spominska pena: iz vesolja v vašo spalnico

Spominska pena: danes jogi, včeraj NASA

Danes iz spominske pene izdelujemo vzglavnike, nadvložke (ang. roll up), vzmetnice in ležišča, pa tudi druge nepogrešljive izdelke, kot so čepki za zaščito pred hrupom, potovalni vzglavniki, podlage za vadbo, dodatke za čevlje … A kot odkritje mnogih tehnoloških dosežkov modernega časa, je tudi začetek razvoja spominske pene treba iskati pri osvajalcih vesolja.

Spominska pena po meri astronavtov

Ko je NASA želela v 60. letih prejšnjega stoletja izboljšati kakovost sedežev v letalskih kabinah ter poskrbeti za varnost in udobje astronavtov, je težavo rešil inženir Charles Yost. Z znanstveniki iz NASE je razvil odprt celični material, ki ga odlikuje visoka sposobnost absorpcije energije, ob tem pa še izjemna mehkost in upogljivost. Ker se je material ne glede na pritisk vedno povrnil v prvotno stanje, so ga pri NASI poimenovali spominska pena. Zaradi zmožnosti enakomerne porazdelitve teže in pritiska, ki zagotavlja večje udobje med sedenjem, je NASA spominsko peno uporabila za nov dizajn sedežev v vesoljskih plovilih.

Spominska pena zavzame trg

Charles Yost je hitro prepoznal vsestransko uporabnost svojega izuma. Takoj je začel iskati druge načine uporabe spominske pene, še posebej na področju medicine, vojske in avtomobilizma. Leta 1973 mu je NASA za izum spominske pene podelila nagrado "Technology Utilization Award". NASA je formulo za spominsko peno na širši trg lansirala v zgodnjih 80. letih in ogromno podjetij je začelo iskati nove načine komercialne uporabe spominske pene.

Povsod okrog nas metri in metri spominske pene

Prednosti spominske pene so hitro prepoznali v različnih panogah. V medicini so jo začeli uporabljati za ortopedske sedeže in obutev, ležišča za zmanjšanje preležanin in za invalidske vozičke. Spominska pena se uporablja tudi pri izdelavi protetičnih udov, saj ublaži trenje med protetiko in kožo ter protetičnemu nastavku dovoli, da diha. V avtomobilizmu so spominsko peno začeli najprej uporabljati v sedežih dirkalnih avtomobilov, kjer je v primeru nesreče nudila dodatno zaščito za voznika. Konec devetdesetih so postali zelo popularni sedeži s spominsko peno za motorna kolesa, vožnja pa precej bolj udobna. Vojska in policija sta spominsko peno začeli uporabljati v neprebojnih jopičih, saj ublaži pritisk krogle v primeru streljanja. Prav tako so spominsko peno uporabljali v sedežih vojaških vozil in letalih za ublažitev tresljajev.

Spominsko peno uporabljamo tudi v vsakdanjem življenju. Njen namen je zagotavljanje večjega udobja. Tako spominsko peno najdemo tudi v nekaterih smučarskih čeladah. Najpogosteje pa jo srečamo v spalnicah – iz nje izdelujemo ležišča, vzmetnice, vzglavnike in nadvložke. Čeprav je spominska pena na račun pregrevanja doživela nekaj kritik, jo uporabniki uvrščajo v sam vrh uporabe in zadovoljstva.

Prednosti spominske pene mnoge panoge izkoriščajo za izboljšanje kakovosti življenja ljudi:

  • Izjemno dobro se prilagodi telesu in zmanjšuje napetost.
  • Je trpežna in dolgo obstojna.
  • Zmanjšuje občutek premikanja in blaži tresljaje.
  • Pri ležiščih, vzmetnicah, nadvložkih in vzglavnikih uravnava naravno ukrivljenost hrbtenice.

Kakšne vrste spominske pene poznamo?

Poznamo več vrst spominske pene

a) Tradicionalna spominska pena

Ta spominska pena je bila izdelana v sredini 90. let kot idealna podpora za telo, ki izboljša obtok in sprošča pritisk. Ker absorbira vročino, morda ni ravno najbolj priljubljena izbira vseh, ki jim je rado vroče. Pogosta je pri izdelavi vzglavnikov in ležišč.

b) Odprta celična spominska pena

Značilnost te spominske pene je izjemno dobra zračna prepustnost in hitra odzivnost, ki je še hitrejša v primerjavi z običajno, tradicionalno spominsko peno. Ima tudi večjo sposobnost reguliranja telesne temperature, kar omogoča miren in udoben spanec.

c) Gel spominska pena

Gel spominska pena ima odlično sposobnost reduciranja pritiska na telo. Na telo deluje osvežujoče, saj vsebuje kroglice hladilnega gela, ki onemogoča pregrevanje med spanjem. Vse pogosteje se jo uporablja pri izdelavi ležišč v kombinaciji z drugimi materiali.

Spominska pena v spalnici

Tudi pri izdelavi nekaterih Vitapurjevih izdelkov za spanje uporabljamo spominsko peno. Da bi njene prednosti in vrhunske lastnosti kar najbolje služile vašemu spancu, jo predvsem v ležiščih, vzmetnicah in nadvložkih kombiniramo z drugimi materiali. Kako to naredimo, pa preberite v nadaljevanju …

Vzmetnice in ležišča iz spominske pene

Spominska pena se prilagodi vsaki spalni legi. Celice, ki jo sestavljajo, se ob pritisku stisnejo, ko pritisk popusti, pa se material povrne v prvotno stanje. Najboljše vzmetnice in ležišča so sestavljena iz kombinacije spominske pene in ostalih materialov, kot so hladno stisnjena pena, lateks in žepkaste vzmeti.

Večplastno ležišče za oporo hrbtenici

Ležišče zagotavlja neprekosljivo spalno udobje, ki dobro vpliva na hrbtenico. Kombinacija najboljših materialov omogoča, da se bolje spočijete. Nadstandardno visoko ležišče s 24 cm sestavlja več plasti:

  • Osrednje jedro iz trpežne hladno stisnjene pene (16 cm) predstavlja glavnino ležišča, telesu pa predstavlja osrednjo in glavno podporo.
  • Srednja plast odzivne spominske pene (3,5 cm) poskrbi za globinsko odzivnost in boljše prilagajanje telesu.
  • Vrhnja plast luknjičaste strukture naravnega lateksa (4 cm) zagotavlja večjo prilagodljivost in zračnost ležišča. Lateks je vrhunski naravni material, ki nudi še večje udobje.

Več o ležišču Hitex ZEN 24 >>

Spominska pena v prevleki za občutek lebdenja

Zaradi neugodnega pritiska vzmetnice na telo se lahko v povprečju preobrnimo kar 40-krat na noč. Rezultat tega je slabši, plitvejši spanec ali celo pogosto prebujanje. Da boste spali bolje in globlje, je prevleki vzmetnice dodana spominska pena. Spominska pena prepozna obliko telesa, pomaga razbremeniti točke pritiska na telo in se telesu izvrstno prilagodi.

Nadstandardno visoka vzmetnica s 24 cm omogoča odlično prilagajanje in podporo telesu. Samostojne žepkaste vzmeti, razdeljene v sedem con, v kombinaciji z dodatno trpežno plastjo v jedru, hladno stisnjeno peno in udobno spominsko peno skrbijo za pravilno lego in sproščujoč spanec. 

Več o vzmetnici Hitex Zero Gravity 24 Memory >>

Dva v Enem: Ležišče iz pene s tršo in mehkejšo stranjo

Ležišče MemoSilver je napredno in kakovostno ležišče z dvema jedroma v enem ležišču. Če vam je ena stran premehka, lahko ležišče obrnete in spite na trši strani. Kar najudobnejši spanec zagotavlja 2 cm spominske pene v prevleki ležišča. Ker bolj udobno spite, se manj premikate in se tako bolj spočijete. Ležišče iz pene je odlična rešitev za vse, ki se ponoči zaradi spalnega položaja pogosto prebujate.

Več o ležišču Hitex MemoSilver 16+2 Memory >>

Mehkejše ležišče s kamilico, ki pomirja

Ležišče Camomile z esenco kamilice z 2 centimetrsko spominsko peno v prevleki nudi kakovosten in prijeten spanec. Pravilna opora za telo, nežen vonj kamilice in spominska pena za udobnejše spanje so prvi pogoj za dober počitek. Ležišče je primerno predvsem za mlajše osebe, saj je nekoliko mehkejše.

Več o ležišču Hitex Camomile 14+2 Memory >>

Gel spominska pena hladi med spanjem

Gel spominska pena je pri izdelavi vzmetnic vse pogostejša, saj zmanjša pregrevanje telesa med spanjem. Pri Vitapurju gel spominsko peno uporabljamo v nadstandardni vzmetnici Antistress Royal.

Nadstandardno visoka vzmetnica kraljevske višine 30 cm s kombinacijo najboljših materialov zagotavlja sproščujoč spanec noč za nočjo. Sestavljajo jo žepkaste vzmeti, hladno stisnjena pena in gel spominska pena, ki onemogoča pregrevanje telesa. Vsekakor vrhunska vzmetnica, ki je primerna predvsem za tiste, ki vam je rado vroče in se med spanjem veliko potite.

Več o vzmetnici Hitex Antistress Royal 30 >>

Nadvložek iz spominske pene

Z nadvložki lahko dotrajanemu ležišču za kakšno leto ali dve podaljšamo življenjsko dobo. Priljubljeni so kot del obvezne opreme za potovanja ali kamping. Z nadvložki pa pogosto tudi izboljšamo udobje ležišča in ga naredimo mehkejšega. Višina nadvložkov se giblje med 3,5 cm in 7 cm.

Nadvložki (ang. roll up) so lahko iz hladno stisnjene pene, v celoti iz spominske pene ali pa iz kombinacije hladno stisnjene pene in spominske pene.

Nižji nadvložek iz spominske pene

Nadvložek ali roll up Lavender Memory višine 3,5 cm vaše ležišče naredi udobno in mehko. V celoti je izdelan iz spominske pene. Slednja prepozna obliko in pritisk telesa ter se popolnoma prilagodi njegovi obliki in temperaturi.

Večnamenska uporaba roll upa:

  • Zaščita ležišča in podaljšanje njegove življenjske dobe.
  • Priljubljen na potovanjih in kampiranju.
  • Začasna rešitev za starejša, uležana ležišča, ki vašemu telesu ne nudijo več optimalne podpore.

Več o nadvložku/roll upu Hitex Lavender Memory >>

Višji nadvložek iz hladno stisnjene in spominske pene

Nadvložek MemoSilver 5+2 Memory višine 7 cm je nekoliko kompaktnejši nadvložek, ki omogoča boljšo udobnost vašemu ležišču. Zaradi višine je namenjen še drugim načinom uporabe. Izdelan je iz kombinacije hladno stisnjene pene (5 cm) in spominske pene (2 cm).

Večnamenska uporaba nadvložka:

  • Zaščita ležišča in podaljšanje njegove življenjske dobe.
  • Priljubljen na potovanjih in kampiranju.
  • Idealna rešitev za starejša, uležana ležišča, ki vašemu telesu ne nudijo več optimalne podpore.
  • Kot dodatno ležišče ob obiskih.
  • Kot igralna podloga za otroke.

Več o nadvložku Hitex MemoSilver 5+2 Memory >>

Vzglavnik iz spominske pene

Vzglavnik iz spominske pene

Z vzglavniki iz spominske pene se vaš vrat in glava sprostita in spočijeta. Izboljšana spominska pena MemoTouch se prilagodi obliki glave in vratu ter deluje sproščujoče na celotno telo. Vedno ostaja nespremenjena, ne glede na temperaturo prostora in telesa ter zato ponuja udobje v vseh spalnih položajih. Vzglavniki iz spominske pene Hitex MemoDream so na voljo tako v klasični kot anatomski obliki in so primerni za vse spalne položaje.

Več o klasičnih in anatomskih vzglavnikih MemoDream >>

 

Deli objavo: