Kopičenje starih loncev: kam z njimi?!

  • 12. 10. 2018
Kopičenje starih loncev: kam z njimi?!

Ali ste vedeli?

Se spomnite novice, ki je izbruhnila pred leti, da nekateri premazi proti prijemanju vsebujejo zdravju in okolju škodljive snovi?!

Nekatere starejše posode so narejene iz materialov, ki se jih danes proizvajalci izogibajo zaradi škodljivosti zdravju. Med njimi so tudi zloglasne snovi PFOA, ki jih najdemo v starih premazih proti prijemanju. Posoda Rosmarino, ki je narejena po novejših smernicah, je 100 % brez PFOA.

Poškodovana posoda s praskami in odluščenim premazom poveča možnost zaužitja zdravju škodljivih snovi, ob tem pa se hrana prijemlje na posodo – kakovost zaužitega obroka je slabša.

Kaj storiti s staro posodo?

Velika menjava posode STARO za NOVO

Dandanes posodo proizvajamo iz različnih materialov: lito železo, aluminij, nerjaveče jeklo, baker, steklo, keramika, tudi silikon … Večino teh materialov lahko recikliramo, a jih zbiramo na za to namenjenih odlagališčih in ekoloških otokih.

Z odvozom stare posode so povezani dodatni stroški in čas, zato jih včasih v naglici odvržemo kar v zbiralnike za mešane odpadke. Ker pa tja ne sodijo, smo poiskali boljši način, kako se lahko znebite stare posode!

Staro posodo prinesi v Vitapur (in odnesi novo ponev)

Najbolj ugodno se lahko znebiš stare posode v Vitapurjevi Veliki menjavi posode STARO za NOVO. Akcija poteka samo od 11.10. do 15. 10. 2018, zamenjali pa bomo kar 3000 ponev in jih reciklirali.

Za vsak kos stare posode, ki ga prineseš v katerokoli trgovino Vitapur, lahko dobiš NOVO ponev za palačinke Rosmarino Black Lava Stone  za samo 5 eurov! Vsakdo lahko prinese do 3 kose posode.

Akcija poteka tudi na spletu: na spletni strani vpiši svoj e-naslov in poslali ti bomo kupon za 5 eurov, ki ga koristiš ob nakupu ponve za palačinke Rosmarino Black Lava Stone. Preberi več, kako sodelovati na spletu >>

Kaj pa ponovna uporaba posode?

Pomembno je, da se znebite posode, ki je potencialno zdravju nevarna. A nekateri piskri in ponve so primerni tudi za ponovno uporabo. Spodaj najdeš nekaj idej, kako jih uporabiti na kreativen način

  1. Otrokom uredi kuhinjo za igranje

Vsak otrok se rad igra kuhinjo. Medtem ko so priljubljeni moderni seti plastičnih kuhinj za najmlajše, pa bo večini otrok zadostovalo nekaj jeklenih loncev in pokrovk ter odslužene lesene kuhalnice. Pri tem pazite, da posoda ni pretežka in prevelika, ter da ni iz materialov, ki bi otroku lahko škodovali.

  1. Doniraj in podpiraj

Če menjate celoten set posode, je morda kak kos še uporaben. Dobrodelne organizacije, materinski domovi, varne hiše in zavetišča za brezdomce pogosto potrebujejo tudi kuhinjsko posodo. Vendar pa podarite le tiste kose, ki še niso povsem dotrajani. V Sloveniji imamo tudi nekaj centrov ponovne uporabe, kjer se zbirajo predmeti, ki še niso povsem za v staro šaro.

  1. Uporabi kot dekoracijo doma

Nekatere posode so lepe predvsem zaradi svojega retro videza. Včasih se od posode težko ločimo, ker ima za nas sentimentalno vrednost, še posebej, če smo posodo dobili za darilo. Stare čajnike lahko uporabimo kot prikupne vaze za rože. Odslužena cedila in strgalniki, ki imajo večje luknje, se dobro obnesejo kot doma izdelani lestenci za luči. Stare žlice lahko z malo domišljije in dela postanejo priročni obešalniki za plašče.



Deli objavo: