Vas rado zebe? Izberite odejo iz merino volne

  • 24. 10. 2017
Vas rado zebe? Izberite odejo iz merino volne

Zagotovo ste že slišali za merino volno. Za vse zmrzljive je odeja iz merino volne nepogrešljiva v vsaki spalnici, v svoji naravni barvi pa poskrbi tudi za izvrsten izgled.

Volna ima ob svojem edinstvenem izgledu in otipu še številne druge izstopajoče lastnosti. Je eden izmed tistih materialov, ki v spalnici ponujajo številne prednosti, zato je volna med zelo cenjenimi in dragocenimi naravnimi vlakni. Odlikuje jo izredna zračnost, dobre izolacijske lastnosti in odlična sposobnost odvajanja vlage. Vse to so lastnosti, ki volno naredijo resnično edinstveno. 

Volna je odporna na pršice in plesni

Volnena vlakna so sestavljena iz beljakovine, imenovane keratin, kar preprečuje kopičenje prahu in nastajanje plesni. Ker vlago oddaja skozi jedro vlakna, ne predstavlja idealnega okolja za mikroorganizme, še posebej pršice in plesni.

Volna je odličen regulator temperature

Marsikdo je mnenja, da je volna samo vroča, kar pa ne drži. Volna velja namreč za eno najbolj zračnih tkanin. Zračnost pomeni, kako se določena tkanina odziva na toploto, še posebej na toploto telesa. Volna toploto posrka v svoja vlakna. Višja kot je temperatura telesa, več toplote volnena vlakna posrkajo, odvečno temperaturo pa sprostijo na površje. Zaradi te lastnosti volneno odejo odlikuje lastnost, da prijetno greje v hladnih nočeh in prijetno hladi v toplih mesecih. Seveda so težje volnene odeje primerne za zimske mesece, medtem ko so lažje volnene odeje kot nalašč za uporabo v toplih poletnih mesecih.

Volna dobro odvaja vlago

Prednost volne je tudi ta, da med spanjem odvaja vlago od kože in jo sprošča na površje. S tem je vaše spalno okolje suho, tudi če ste med tistimi, ki se veliko potijo.  

Ali ste vedeli?

  • Volna je za približno 22 % bolj vpojna kot bombaž.
  • Volna naj bi med spanjem nižala srčni utrip do stopnje, kjer je spanec globok in sproščen.
  • Volna velja za edino naravno vlakno, ki uravnava temperaturo dveh teles med spanjem.

 Tudi pri Vitapurju so na voljo tople volnene odeje, v celoti iz merino volne. Izdelamo jih po naročilu, kar pomeni, da lahko izberete velikost odeje po vaši želji. 

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja