Dan žena: 3 drobne malenkosti, s katerimi enostavno presenetiš svojo drago

  • 5. 03. 2019
Dan žena: 3 drobne malenkosti, s katerimi enostavno presenetiš svojo drago

»Zakaj pa samo dan žena in ne dan moških? Poleg tega praznujemo še materinski dan, na očetovstvo pa se pozablja,« se pogosto slišijo užaljeni ugovori v začetku marca, ko cvetličarne moške zasujejo z ugodnimi ponudbami za rezano cvetje, s katerimi lahko osrečijo svoje žene, sestre, sodelavke in druge pomembne ženske v njihovem življenju.

Kot mnogo drugih vzrokov in posledic, se tudi tu odgovor skriva v zgodovini. Predvsem dan žena, ki ga praznujemo 8. marca, izvira iz gibanja sufražetk v začetku 20. stoletju – seveda nihče ne zanika, da so ženske volilno pravico dobile relativno pozno, predvsem pa pozneje kot moški. Pa je to dovolj velik dan za praznovanje?

Prazniki so predvsem lep izgovor, da dragim pokažemo, da jih cenimo. Zato smo poiskali nekaj predlogov, kako spomniti vašo partnerko, da jo cenite. Verjetno pri tem ne boste ostali praznih rok, saj se vsako dejanje podarjanja slej ko prej obrestuje. Znano je celo, da darila lahko bolj osrečijo tistega, ki jih podarja, ne tistega, ki jih prejema.

Pomembno je, da si izkazujemo pozornost vse leto v obeh smereh, saj po navadi nihče ni bolj zaslužen kot drugi. Dan žena naj tako postane praznik vseh moških in žensk, ki se veselijo skupnega življenja v skupni družbi in se radi razvajajo z drobnimi užitki, ki jih ponuja življenje v skupnem domu in gospodinjstvu.

Dan žena: Kratka zgodovina praznika

Dan žena danes praznujemo v približno 100 državah po svetu, ima pa praznik izvor iz gibanj za ekonomsko, socialno in politično enakopravnost žensk. Zanimivo je, da se je praznik najbolj prijel v bivših komunističnih in socialističnih državah – Slovenci smo praznik ohranili tudi po razpadu Jugoslavije.

Splošno volilno pravico so ženske v Jugoslaviji dobile leta 1945, od sedemdesetih let 20. stoletja dalje pa lahko svobodno odločajo o svojem telesu.

1. Urejenost doma: čiščenje in pospravljanje

Obstajajo raziskave, ki se ukvarjajo z vprašanjem, kdo opravi več gospodinjskih del – moški ali ženske. Ena od njih, ki jo je leta 2010 opravljal OECD, je pokazala, da moški v Sloveniji v povprečju na dan opravijo 114 minut gospodinjskih opravil, ženske pa 212 minut.

Slovenija sledi globalnemu trendu o razdelitvi gospodinjskih opravil. A dobra novica je, da so naši fantje in možje nekoliko nad svetovnim povprečjem, zaradi česar jih lahko pohvalimo.

Dan žena je predvsem eden od tistih dni, ko lahko nežnejši spol razvajamo in razbremenimo. Vsak med nami pozna veselo zadoščenje, ko nepričakovano stopi v lepo očiščeno in dišeče stanovanje – da je posoda pomita, prah pobrisan in tla umita brez stalnega nerganja in jamranja, si na tihem želimo vsi.

Za takšno presenečenje ni treba veliko truda, če imate doma dobre pripomočke za čiščenje. Potrebujete le nekaj časa in volje, da osrečite svojo drago. Za piko na i na sveže preoblecite še posteljnino, da bo po napornem dnevu udobno zaspala v vašem objemu.

2. Kuhinja: presenetite jo z domačimi jedmi

Dan žena: presenetite svojo drago

Kuhanje je še eno od tradicionalnih ženskih opravil, a ker so moški po naravi zelo nadarjeni za kuhanje, boste svoji dragi pripravili pravo presenečenje, če ji boste skuhali kaj dobrega. Podvig zahteva nekaj spretnosti in znanja o tem, katere kuhinjske pripomočke uporabiti.

Ne morete zgrešiti, če veste, kakšno hrano ima vaša draga najraje. Mogoče je to kakšna posebna jed, ki jo spomni na otroštvo, ali pa se rada posladka s posebnim pecivom. Vse to lahko enostavno pripravite po receptih, v katerih je tudi za začetnike jasno opisan postopek priprave.

Ker ima vsak rad palačinke, ne bo nič narobe, če jo doma pričakate s pladnjem odličnih palačink. Pripravite lahko slane ali sladke, za več idej pa preverite, kako pripraviti to slastno, a preprosto jed:

3. Vikend sprostitev: poskrbite za razvajanje in sprostitev

Letos dan žena pade na petek, 8. marca, zato lahko mirno načrtujete vikend oddih v dvoje. Za razvajanje vam niti ni treba potrošiti ogromnih vsot denarja, dovolj je, da izkažete zanimanje in uporabite nekaj domišljije.

Lahko ostaneta doma in se prepustita lenarjenju v dvoje. Začnita z vročo kopeljo, zavijta se v mehek kopalni plašč in nadaljujta s seksi masažo. Kako jo razvajati z erotično masažo, smo že pisali, a obstaja še kopica drugih možnosti za razvajanje, od katerih bosta imela korist oba.

Preveri še več idej za romantično razvajanje v dvoje, po katerem bo prepričana, da jo zares cenite. Če jih ne uresničite za 8.marca, pa jo lahko nepričakovano presenetite tudi na kak povsem navaden dan.

  • Peljite jo v kino na ogled romantičnega filma.
  • Če ima rada umetnost, jo zvabite v gledališče, opero ali v galerijo.
  • Za bolj tekmovalne: organizirajte večer barskih iger, kot sta biljard ali pikado.
  • Za aktivne: peljite jo v planine ali na bližnji hrib. Všeč ji bo tudi karta za smučanje.
  • Če rada pleše, jo povabite na tečaj plesa ali poiščite kak zanimiv koncert v vaši bližini.
  • Povabite jo v savno, kjer se bo lahko zares sprostila.
  • Pojdita v erotično trgovino, kjer si skupaj izberita kakšno zanimivo igračko.

 

Deli objavo: