Kako pravilno poskrbeti za higieno vzglavnika?

  • 9. 03. 2017
Kako pravilno poskrbeti za higieno vzglavnika?

Čeprav se sliši grozno, pa je vendarle res, da so vaši vzglavniki polni odmrle kože in pršic. Zato poskrbite, da jih boste pravilno in ustrezno vzdrževali, na 3 leta pa seveda tudi zamenjali.

Vzdrževanje vzglavnikov

Pri pravilnem vzdrževanju vzglavnikov si najprej seveda dobro preberite navodila za nego in vzdrževanje na etiketi. Vzglavnike iz bombaža in mikrovlaken lahko večinoma operete  v pralnem stroju. Priporočljivo je, da jih na vsake 3 mesece operete pri temperaturi 60 °C (če je seveda to dovoljeno),  pri tem pa ne uporabljajte  velikih količin praška. Vzglavnik lahko za en dan položite v zamrzovalnik in se tudi tako znebite vseh pršic.  In kako vzglavnik posušiti? Ob sončnem in toplejšem vremenu ga posušite na soncu, odlično pa se posuši tudi ob vetrovnem vremenu. Če ne gre drugače, uporabite sušilni stroj.

Seveda pa vseh vzglavnikov ne smete v celoti oprati. Takšni so vzglavniki iz pene in lateksa. Pri slednjih uporabljajte še dodatno zaščitno prevleko, ki jo operite vsaj na 14 dni.

Vzglavnike, ki jih ne smete prati doma, zaupajte kemični čistilnici.

Vzglavnike redno zračite in pretresite

K higieni vzglavnikov spada tudi redno zračenje vzglavnikov. Še najboljše je to storiti zjutraj v nekoliko bolj vlažnem vremenu, nikoli pa  ne na direktni sončni svetlobi. Zračenje je še toliko bolj pomembno, če spite na vzglavnikih, ki jih ni mogoče v celoti oprati. Prav tako vsako jutro vzglavnik nekoliko pretresite.

Pogostejša menjava posteljnine

Da si boste zagotovili čisto spalno okolje, posteljnino menjujte pogosteje, vsaj na 14 dni. Prevleke za vzglavnike zamenjajte celo vsak teden, saj se na njih prhljaj, odmrli kožni delci, pot in sledi kreme naberejo še prej kot sicer.  

Nikar pa ne pozabite na najpomembnejše: vzglavnike obvezno menjajte na 3 leta! Ne le, da po tem času dosežejo kar dvakrat večjo težo, ampak se v njih nakopičijo resnično ogromne količine nesnage.

Ne spreglejte prodajne akcije en vzglavnik kupite, drugega vam podarimo in se še danes dobro naspite.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja