Skrivnosti mirnega spanca: držite se urnika

  • 25. 02. 2017
Skrivnosti mirnega spanca: držite se urnika

V prvem poglavju smo govorili, kaj je bistveno za spalno okolje, v drugem pa bomo spregovorili o skrivnostih strokovnjakov za spanje. Pomembno je, da se pri spancu držite urnika.

Zakaj je spanje sploh pomembno?

Da si naš imunski sistem nabere moči, je kakovosten in globok spanec zelo pomemben. Kakovostno pa lahko spimo, če se držimo določenega urnika spanja. Ponoči se v telesu poviša število obrambnih celic, ki so pomemben varovalec pred bakterijami in virusi. Če slabo spimo, smo bolj izpostavljeni za razne bolezni in infekcije.

Se vam zdi, da spite premalo?

Nekateri ljudje lahko spijejo tudi dve skodelici kave in jim še vedno uspe brez težav nekoliko zadremati, medtem ko se vi na vso moč trudite zaspati po 48 urah pomanjkanja spanja. Le kako jim to uspe? Strokovnjaki za spanje pravijo, da obstajajo navade, ki jih oni imajo in vi morda ne. Ena izmed njih je tudi ta, da se držite urnika spanja. Če vaše pomanjkanje spanja ni posledica bolezenskega stanja, poskusite to taktiko uvajati v svoj vsakdanjik, da vidite, če vam pomaga pri boljšem spanju.

Držite se urnika

Če greste v posteljo enkrat ob 20.00 uri in drugič ob dveh zjutraj, vaše telo ne more preiti na stalni ciklus spanja. Potrebna je rutina, da lahko telo razlikuje med dnevnimi opravili in nočnim počitkom. Strokovnjaki za spanje, ki gredo spat vsak večer ob istem času in se zjutraj zbujajo po določenem urniku, programirajo svoja telesa za sproščanje kot znanstveni projekt! Poskusite, in čeprav bo na začetku morda težko, se boste sčasoma navadili in bo urnik zagotovo postal vaša dobra rutina.

Berite nas tudi naslednjo nedeljo, ko bomo razkrili novo skrivnost.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja