Skrivnosti mirnega spanca: Recite ne stimulansom

  • 4. 03. 2017
Skrivnosti mirnega spanca: Recite ne stimulansom

Ste kdaj razmišljali, kako na vaš spanec vplivajo stimulansi?

Če imate s spanjem pogoste težave, zagotovo ne najbolje. Če resnično želite, da se boste dobro naspali, se jim v večernih urah odpovejte, čez dan pa jih poskušajte vsaj omiliti.

Recite ne stimulansom!

Morda boste ugotovili, da imate težave s spanjem, ne boste pa pomislili na to, da je lahko vzrok gazirana pijača ali kava, ki ste jo popili ob 21. uri zvečer.

Med najpogostejše stimulanse spadata vsekakor kofein in tobak.

Ko kofein pride v vaše telo, iz vas takoj začne črpati energijo. Začasno to občutite kot povečanje energije, vendar pa vas prepogosto uživanje kofeina izčrpa in povzroča še več utrujenosti. Posledica tega je, da dnevno začutite  še več želje po kavi. Zato je mišljenje, da kofein povečuje energijo, napačno!

Da tobak škoduje zdravju, ni treba posebej poudarjati. Toda tudi tobak je eden tistih stimulansov, ki negativno vpliva na vaš spanec . Posebnost delovanja nikotina na spanec je v tem, da je vpliv veliko večji, ko nehamo kaditi, saj je organizem odvisen od tobaka. Če kadite, naj bo zadnja cigareta vsaj 2 uri pred spanjem.

Tudi gazirane pijače, čokolada in težka ter mastna hrana pred spanjem vplivajo na kakovost spanca.

Motite pa se, če mislite, da so negativni stimulansi samo v obliki hrane in pijače. Tudi elektronski pripomočki (video igre, televizija in internet) lahko prispevajo k nespečnosti.

Če se vsemu naštetemu ne morete izogniti, pa to poskusite omiliti vsaj tik pred spanjem.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja