Kdaj je čas za otroški vzglavnik in kakšnega izbrati?

  • 23. 03. 2017
Kdaj je čas za otroški vzglavnik in kakšnega izbrati?

Staršem se velikokrat poraja vprašanje, kdaj je pravi čas, da otrok dobi vzglavnik. Odgovor je, da takrat, ko glava pri spanju na boku ni več v ravni liniji s hrbtenico.

Vzglavniki pri novorojenčkih

Ko kupite komplet odejice in vzglavnika za vašega otroka, je zraven ponavadi tudi manjši vzglavnik. Pri dojenčkih je ta v prvih nekaj mesecih morda neuporaben, saj pri tako majhnih otrocih vzglavnik ni potreben. Pod glavico jim v prvih mesecih položite zloženo bombažno pleničko. Nekateri dojenčki so ponoči tudi  precej aktivni, se veliko obračajo in kobacajo po posteljici ter vzglavnik tako ali tako ne bi služil svojemu namenu. Če pa se vam kljub vsemu zdi, da je plenička premalo, uporabite zelo nizek vzglavnik.

Znak za uporabo vzglavnika je otrokov položaj glave

Da boste povsem prepričani, ali vaš otrok potrebuje vzglavnik, poglejte, kakšen je položaj njegove glave pri spanju na boku. Če glava ni v ravni liniji s hrbtenico in visi navzdol, je to znak, da otrok potrebuje vzglavnik. Ta seveda ne sme biti previsok, prav tako ne premehak, da se ne ugreza preveč. Vseeno pa naj bo toliko mehek, da bo udoben za nemoten spanec. 

Kako določiti višino vzglavnika

Višino vzglavnika najlažje določite  glede na višino rame. To pomeni, da naj bo vzglavnik visok toliko, kot je prostora med koncem rame in vratom. Pazite, da ne izberete previsokega ali pretrdega vzglavnika, saj napačna izbira višine in trdote vzglavnika lahko otroku prinese bolečine v vratu in slabše spanje.

In kakšen vzglavnik je primeren za otroka?

Anatomsko oblikovan vzglavnik za razvijajočo otroško hrbtenico ni primeren, saj uporaba lahko povzroči več škode kot koristi.

Za otroka kupite vzglavnik, kjer bosta velikost in dolžina popolnoma prilagojeni njegovi glavi in vratu, da bo spanje vaših malčkov kar se da zdravo in udobno.  Bodite pozorni tudi na to, da bo otroški vzglavnik pralen in da bo narejen iz zračnih materialov. Priporočljivo je izbrati vzglavnik iz prožne spominske pene ali pa vzglavnik, kjer mu lahko sami nastavljate višino in trdoto ter ju tako prilagodite otrokovim potrebam.

Preverite otroške vzglavnike pri Vitapurju in tako vašemu otroku zagotovite najboljši spanec.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja