Po kolikem času je priporočljivo zamenjati kuhinjske pripomočke?

  • 9. 02. 2017
Po kolikem času je priporočljivo zamenjati kuhinjske pripomočke?

Ne samo ustrezna higiena kuhinjskih pripomočkov, pomembno je tudi, da jih redno menjujete. Tako se boste izognili tveganju za nastanek številnih bolezni. In kateri so tisti pripomočki, ki so še posebej izpostavljeni bakterijam?

1. Ponev z neoprijemljivim premazom.

Ponve z neoprijemljivim premazom so pri kuhanju in pečenju izjemno priljubljene. Tudi če je njihov premaz obstojen in skoraj neuničljiv, je praktično nemogoče, da po večletni uporabi ne bi prišlo do prask. Opraskane ponve so lahko razlog za tveganje, zato jih raje čim prej zamenjajte. Tudi sicer se priporoča menjava nekje na 3-4 leta.

2. Plastične posodice.

Če imate že leta in leta plastične posodice, ki so že starejšega datuma, jih nemudoma zavrzite. Včasih v samo izdelavo in materiale niso polagali posebne pozornosti in v njih zagotovo najdete spojino BPA (bisfenol A), ki velja za zdravju izjemno škodljivo spojino, ki lahko vpliva na: povečano telesno težo, srčne bolezni, celo večjo možnost za rakava obolenja. Zamenjajte jih s posodicami z oznako BPA free (brez BPA). Čeprav tudi slednjih po določenem času ne pozabite zamenjati.

3. Deske za rezanje.

Plastične ali lesene deske za rezanje redno čistite z detergentom in vročo vodo. Praske in večje ureznine pa so po določenem času pravo leglo bakterij, deske pa je vse težje tudi ustrezno dezinfekticirati. Ker pa se praskam in večjim urezninam seveda ne morete izogniti, je dobro, da deske menjujete na 3 leta.

4. Lesene kuhalnice.

Nič drugače kot z deskami ni z lesenimi kuhalnicami. Redno jih čistite, vsake toliko časa jih razkužite tudi v alkoholu, po 3 letih pa zamenjajte z novimi.

5. Gobice za pomivanje posode.

Ne bi si mislili, koliko bakterij se nabere v gobici za pomivanje posode! Vsekakor lahko trdimo, da velja za eno najbolj umazanih pripomočkov v kuhinji. Priporočljivo je, da jo prekuhate v vroči vodi s pralnim praškom ali večkrat segrejete v mikrovalovni pečici za 30 sekund. Po 2 tednih jo zavrzite in uporabite novo.

6. Kuhinjske krpe.

Tudi kuhinjske krpe premorejo ogromno bakterij. Če uporabljate eno krpo za brisanje posode in rok, je možnost za razvoj bakterij še večja. Zato svetujemo, da jih menjate vsak drugi dan.

To je samo nekaj pripomočkov, ki smo jim dnevno najbolj izpostavljeni. Vsekakor  je pomembno, da ustrezno poskrbite tudi za ostale kuhinjske predmete, da bo vaše kuhinjsko okolje vedno čisto.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja