Nasveti za enostavno likanje oblačil

  • 27. 01. 2017
Nasveti za enostavno likanje oblačil

Marsikoga likanje morda sprošča, spet za druge lahko predstavlja pravo nočno moro. Da bo to  vseeno nekoliko prijetnejše opravilo, si preberite nekaj nasvetov, kako oblačila enostavno zlikati.

Zagotovo drži, da vseh oblačil ni potrebno likati. Prihranite si čas in zlikajte le tista oblačila, ki so za likanje najnujnejša in jih vsakodnevno uporabljate za službo, šolo in druge opravke.  

Oblačila pred likanjem navlažite.

Pred likanjem oblačila vedno rahlo navlažite. Navlažite jih s pršilko ali kar s samim likalnikom. Če perilo sušite v sušilnem stroju, ga lahko še rahlo vlažnega vzamete iz sušilca in ga takoj zlikate. Pred likanjem zapnite gumbe in zadrge.

Pri likanju se izognite gubam.

Najprej zlikajte manjše dele, ker se ne zmečkajo tako hitro kot večji. Pri srajcah se najprej lotite ovratnika in rokavov, nato sprednjega in na koncu še zadnjega dela. Ovratnik začnite likati na konicah, da se ne zguba.

Likanje občutljivih tkanin.

Na volno in ostale občutljive tkanine pri likanju vedno položite krpo, da se izognete poškodbam na oblačilih. Po končanem likanju perila ne pospravite takoj v omaro. Počakajte, da se ohladi.

Pravilna oskrba likalnika.

Pomembno je, da likalnik ohranjate čist, v nasprotnem primeru boste imeli na oblačilih madeže. Po določenem času se na likalniku lahko nabere  apnenec. Preprosto ga obrišite s krpo, namočeno v kis. Če želite, da bodo vaša oblačila dišala, lahko v likalnik na paro dodate kapljico ali dve vaše najljubše dišave.

Likanje je lahko zabavno.

Ne verjamete? Že res, da je sedaj zunaj hladno, ampak ob lepem vremenu lahko likalno desko postavite tudi ven, na balkon ali teraso. Likanje ob opazovanju narave je lahko izredno prijetno in sproščujoče. Pozimi postavite likalno mizo čim bliže oknu ali balkonu. Pri likanju lahko gledate tudi televizijo. Ob gledanju najljubše oddaje ali filma bo čas minil kot bi trenil, gora oblačil pa bo zlikana prej kot bi bila sicer. Tudi poslušanje glasbe bo pripomoglo k zabavnejšemu likanju. Poskusite!

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja