Recept za mesne kroglice v paradižnikovi omaki s testeninami

  • 24. 05. 2019
Recept za mesne kroglice v paradižnikovi omaki s testeninami

Urška iz 220 stopinj poševno je tokrat pripravila okusno omako za testenine, sestrično slavne bolonese omake. Špageti z mesnimi kroglicami so priljubljena jed ameriških otrok, izumili pa so jo italijanski prebivalci ZDA v začetku 20. stoletja.

Urška pravi, da ne vzamejo veliko časa za pripravo. Kosilo sicer ni skuhano v 15 minutah, vendar se splača. Odlična ideja za kakšno sobotno ali nedeljsko kosilo, ko imamo malo več prostega časa, ki ga lahko kakovostno preživimo v kuhinji.

Sestavine za mesne kroglice v paradižnikovi omaki

  • 500 g mletega mešanega mesa (70% govejega + 30 % svinjskega)
  • 4-5 žlic drobtin
  • 1 jajce
  • 2 žlici sesekljanega peteršilja
  • 1 čebula (manjša)
  • 1 strok česna
  • 1 žlička soli
  • 1/2 žličke mešanice začimb za mleto meso (lahko pa samo poper uporabite)
  • 5-7 dcl paradižnikove omake
  • origano
  • olivno olje
  • špageti
  • sol za špagete
  • 1 žlička sladkorja
  • bazilika
  • grana padano ali pecorino sir

Čebulo in česen drobno narežemo. Najprej na olivnem olju popražimo čebulo, nato pa dodamo še česen in pražimo samo še toliko, da česen zadiši.

Pražen česen in čebulo dodamo mletemu mesu. Dodamo še drobtine, sol, poper oz. začimbe, peteršilj in jajce ter vse skupaj z rokami dobro premešamo.

Oblikujemo kroglice.

Oblikovane mesne kroglice popečemo na malo maščobe v ponvi Rosmarino.

V ponvi na maščobi, na kateri se je pražila čebula, najprej popečemo kroglice, nato dodamo sladkor, malce popražimo, zalijemo s paradižnikovo omako, dodamo origano in vse skupaj 2-3 minute pokrito kuhamo na nizkem ognju.

Špagete skuhamo po navodilu proizvajalca v velikem loncu vrele slane vode. Vedno upoštevamo priporočen čas kuhanja na embalaži, da jih ne razkuhamo. Špageti morajo biti kuhani al dente ali na zob.

Kuhane špagete z zajemalko za testenine dajemo v omako h kroglicam. Ker bodo špageti hitro popili omako, dodamo k omaki še malo škrobne vode, v kateri so se kuhali špageti, da postane vse skupaj bolj sočno. Zato špagetov ne odcedimo, ampak z zajemalko dajemo v omako. Uporabimo približno 1-2 dcl te škrobne vode. Odvisno, kakšno posodo imamo in kako smo razkuhali špagete.

Postrežemo še vroče z ribanim sirom in svežimi listi bazilike.


Urška Fartelj 220 stopinj poševno

Recept za mesne kroglice s špageti je v ponvi z dvema ročajema Rosmarino Black Line in jeklenem loncu Rosmarino Pour & Cook za vas pripravila:

Urška Fartelj

Mama, blogerka in kulinarična pustolovka na 220 stopinj poševno.

Deli objavo: