Skrivnosti mirnega spanca: Vam bo dnevnik spanja dal odgovore?

  • 11. 06. 2017
Skrivnosti mirnega spanca: Vam bo dnevnik spanja dal odgovore?

Obstaja preprosto, vendar odlično orodje, ki vam bo pomagalo doseči želeno spanje, in to je dnevnik spanja. Ena najbolj obremenjujočih težav, če imate motnjo spanja, je nevednost, zakaj se vam to dogaja.

Dnevnik spanja vam lahko pomaga pri odkrivanju razlogov, zakaj ponoči ne dobivate dovolj počitka. Ni pravilnega ali nepravilnega vzorca spanja. S pisanjem dnevnika in beleženjem stanja vašega spanja boste lahko ugotovili, kdaj in zakaj vam vaš urnik spanja povzroča pomanjkanja.

Dnevnik spanja naj bo vaša rutina

Ko trpite zaradi motenj spanja, vaš um morda ne bo deloval tako dobro kot deluje takrat, ko ste dovolj naspani. Dnevnik vam bo pomagal, da si zapomnite podrobnosti, zakaj ste se zbudili in kaj je povzročilo, da ste imeli težavo zaspati.

Morali boste zabeležiti nekatere elemente vašega spanja, ne samo to, ali ste dejansko spali. Zabeležite tudi vaše navade pred spanjem: ste gledali televizijo ali pospravljali hišo pred spanjem ali jedli hrano z visoko vsebnostjo maščob in kofeina?

Vaš dnevnik lahko razkrije navade, ki jih še niste usvojili. Ni potrebno, da je dnevnik kaj posebnega. Navaden list papirja je vse, kar potrebujete, da beležite svoje spanje. Spremljajte čas, ko ste se zbudili in zakaj se je to zgodilo. Ste vstali iz postelje, ko ste se zbudili? Kaj ste delali? Kdaj ste lahko spet zaspali nazaj? Vsi ti odgovori vam bodo pomagali ugotoviti, kaj delate prav in kaj narobe.

Poskusite beležiti, kdaj ste odšli spat in kdaj ste se zbudili, kako pogosto in za kako dolgo se ponoči prebujate, če ste jemali kakšna zdravila, kaj ste jedli, če ste podnevi kaj dremali in kdaj ste se počutili zaspani in kdaj budni. Zabeležite, če ste se počutili sveže ali utrujeno, ko ste se naslednje jutro zbudili. Spremljajte, kaj ste zaužili tekom dneva: kofein, zdravila, prehrana itd. Ob različnem času dneva poskusite zabeležiti, kako se počutite: polni energije ali izčrpani.

Preglejte vaš dnevnik spanja, da vidite, kaj lahko spremenite pri svojem načinu življenja, ki bi vam pomagal ublažiti vašo motnjo spanja. Če ne vidite ničesar očitnega, potem nesite dnevnik spanja k vašemu zdravniku, da ga pogleda in mogoče kot strokovnjak lahko ugotovi težave.

Z dnevnikom spanja tudi zaključujemo nasvete iz poglavij Skrivnosti mirnega spanca.

Motnje spanja imajo lahko hude posledice na fizično in psihično zdravje posameznika ter na njegovo družinsko in širše socialno okolje. Pri tem velja opozoriti, da so najbolj ogrožena skupina tisti posamezniki, ki živijo sami. Veliko motenj spanca pa se zgodi v času, ko se možgani ne zavedajo dogajanja okoli sebe. Oseba, ki je žrtev motenj spanja, težko ugotovi, kaj se med spanjem z njo pravzaprav dogaja. Zaveda se le končnih posledic, kot so razdražljivost, pomanjkanje koncentracije in nejevoljnost, brez vedenja o razlogih zanje.

Nekatere motnje spanja je možno ozdraviti ali vsaj bistveno omiliti z veliko mero samodiscipline, železne volje in pomočjo strokovnjaka. Boljše spanje pomeni boljše zdravje. Spite dobro.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja