Čudežen sadež: banane

  • 11. 03. 2016
Čudežen sadež: banane

1.       Številka 1 na krožniku športnikov

Banane v kombinaciji z vlakni vsebujejo 3 različne naravne sladkorje: sukrozo, fruktozo in glukozo. Zato nam nivo energije ob zaužitju banane tako poskoči.
Raziskave so pokazale, da 2 zaužiti banani proizvedeta dovolj energije za 90-minutno intenzivno vadbo. Nič čudnega, da je banana sadje številka 1 na krožniku športnikov.

 2.       Za srečo

Banane vsebujejo protein triptopan, ki ga telo spremni v serotonin. Serotonin je biogeni amin, ki ima v človeškem organizmu vlogo tkivnega hormona in živčnega prenašalca. Ljudje ga bolje poznajo pod imenom hormon sreče, zaradi katerega se boste počutili boljše in srečnejše.  

V raziskavi, ki je potekala pod okriljem MIND, so ugotovili, da se ljudje, ki trpijo za depresijo, počutijo veliko boljše po zaužitju banane.

 3.       PMS

Pozabite tablete – jejte banane. Vitamin B6, ki ga banane vsebujejo, uravnava raven glukoze v krvi in vpliva na vaše vsesplošno počutje.

 4.       Proti slabemu krvnemu pritisku

Ta edinstveni tropski sadež vsebuje zelo veliko kalija, na drugi strani pa zelo malo soli, kar je praktično popoln način za bojevanje proti slabemu krvnemu pritisku.

 5.       Pomaga pri nespečnosti

Visok nivo železa, ki ga banane vsebujejo, pomaga pri proizvajanju hemoglobina v krvi in na ta način tudi pri težavah z nespečnostjo.

 6.       Po piku komarjev

Preden posežete po kremah za insekte, poskusite drgniti prizadeto območje z notranjostjo bananinega olupka. Pomaga pri srbečici in oteklini.

 7.       Proti zaprtosti

Če želite vzpostaviti normalno črevesno aktivnost, na vašem jedilniku ne smejo manjkati vlaknine in seveda banane. Tako eno kot drugo je odlično v boju proti zaprtosti.

 8.       Za boljšo koncentracijo

Raziskave so dokazale, da lahko banane zaradi visokega deleža kalija, pomagajo pri boljši koncentraciji.

 9.       Premagovanje mačka

Eden izmed najhitrejših načinov, kako premagati mačka je, da si naredite bananin smoothie s kančkom meda. Banana pomirja želodec, med pomaga pri ponovnem vzpostavljanju zadostnega nivoja sladkorja v krvi, mleko pa pomaga ponovno ''navlažiti'' dehidrirano telo.

 10.   Proti zgagi

Banane imajo antacidni efekt na telo. Torej, če vam nagaja zgaga, zaužitje banano!

 11.   Tudi pri črevesnih obolenjih

Banane se s svojo mehko strukturo uporabljajo tudi kot dietno živilo pri črevesnih obolenjih. Pomagajo tudi nevtralizirati preveliko kislost v želodcu in znižati draženje želodca, tako da ustvari zaščitni plašč okoli želodčne sluznice.

Če povzamemo, je banana resnično naravno zdravilo, ki pomaga pri veliko različnih boleznih.

Banana vsebuje ŠTIRIKRAT več beljakovin, ENKRAT več ogljikovih hidratov, TRIKRAT več fosforja, ŠTIRIKRAT več vitamina A in železa in ENKRAT več ostalih vitaminov in mineralov kot jabolko. Vsebuje tudi zelo veliko kalija, zato banana spada med najbolj hranilna živila na sploh. 

Download attached document

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja