Zamašen nos, boleče grlo in kašelj zaradi suhega zraka?

  • 11. 03. 2016
Zamašen nos, boleče grlo in kašelj zaradi suhega zraka?

Zamaši nos in poslabša težave s sinusi

V hladnih mesecih se veliko ljudi bori z zamašenim nosom, čeprav dejansko niso prehlajeni. Posebno pogosto se tako zbudijo, saj spijo v spalnici, kjer je presuh zrak. To so pokazale celo študije, raziskovalci pa so ugotovili tudi, da preveč suh zrak pripomore k vnetju sinusov, ki se prav tako izsušijo.

Izsuši kožo in sluznico

Suh zrak in hladno okolje vaši koži izredno škodujeta. Hladen zrak vpliva slabo tudi na sluznico, s čemer pride do suhih oči. Ker suh zrak pri dihanju skozi usta posuši sluznico ustne votline, nas lahko mnogokrat pozimi boli grlo, kar pa ni ugodno za že bolne ljudi.

Povzroča napade astme in poslabša alergijska stanja

Astmatiki, ki so v hladnem in suhem obdobju bolni, so še na slabšem, saj suh zrak oteži dihanje. Ker pa pozimi zaradi zunanjega mraza naša stanovanja redkeje zračimo, se v zaprtem prostoru nabira več onesnaževalcev, kar še dodatno draži našo sluznico.

Ne le temperatura, pomembna je tudi vlažnost

Iz povedanega lahko vidimo, da je poleg temperature pomembno tudi, da je prostor, v katerem se zadržujemo, dovolj vlažen. Seveda, zrak ne sme biti preveč vlažen (v povprečju nekje med 30 in 50 odstotkov). Idealna temperaturo naj bi bila okoli 22 stopinj.

Kako preprečiti pretirano izsušitev?

Lahko si pomagate z vlažilci zraka, ki v prostor dovajajo zadostno vlago. Vlažilec zraka Scandinavia oddaja meglico in tako zagotavlja ustrezno zračnost v prostoru. Več o vlažilcu zraka Scandinavia si lahko preberete tukaj.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja