7 nasvetov za peko mesa na žaru

  • 27. 05. 2017
7 nasvetov za peko mesa na žaru

Lepo vreme je idealno za piknike in druženje, kamor spada tudi peka mesa na žaru. Če boste v vlogi gostitelja, si že vnaprej pripravite načrt in postanite pravi mojster žara. Pečenje na žaru je enostavno, zabavno in nadvse prijetno opravilo.

#1 Čiščenje žara

Če se vam po zadnjem pikniku ni ljubilo opraviti tega nujnega opravila, ga boste morali opraviti sedaj. Pri čiščenju žara se izogibajte uporabi močnih kemičnih čistil, uporabite raje vročo vodo in detergent. Da bo drgnjenje rešetk lažje, uporabite krtačo za žar. Rešetke po čiščenju do suheha zdrgnite s časopisnim papirjem.

#2 Primerna temperatura žara

Pred samo peko je pomembno, da žar razgrejete do visoke temperature. Rešetke morajo biti zelo vroče, da meso hipoma zakrnke, saj tako v njem ostanejo vsi okusni sokovi, meso pa bo ostalo sočno. Če žar ne bo dovolj razgret, se bo hrana prijemala na ploščo ali rešetko. Toploto preverite tako, da 5 cm nad rešetko podržite roko, in če vam je po 5 sekundah prevroče, potem lahko začnete s peko.

#3 Predpriprava rešetke za žar

Rešetko na začetku namastite z oljem in jo namestite 10-15 cm od izvora toplote. Za boljši okus lahko rešetko pomažete z vejico rožmarina, ki ste jo pred tem nekaj časa namakali v olju.

#4 Marinada za žar

Da bodo jedi na žaru imele res poln okus, živila prej marinirajte (lahko seveda tudi samo začinite) s svežimi ali suhimi zelišči in začimbami. Marinado pripravite iz olja, svežih zelišč in začimb. Po želji lahko dodate pivo, limono, sojino omako, pekočo omako, balzamični kis … Tudi med samim pečenjem lahko po želji dodajate začimbe oz. meso malo pomažete z že zgoraj omenjeno vejico rožmarina, namočeno v olje.

#5 Opremite se s pravimi pripomočki za žar

Pomembna je tudi primerna oprema in orodje, s katero boste meso obračali. Potrebujete prijamalko za žar in daljšo vilico, da se ne boste opekli. Leseni pripomočki seveda niso primerni, saj lahko zagorijo.

#6 Izboljšajte okus mesu z lesnimi sekanci

Dodajte hrani še boljši okus in jo aromatizirajte s sekanci. Lesni sekanci oddajajo dim, ki aromatizira meso. Vsaka vrsta lesa ima drugačen vonj in tudi drugačen vpliv na okus mesa. Priporočamo, da izberete enega izmed 5 okusov: oreh, češnja, jabolko, akacija ali hrast.

#7 Meso naj nekaj minut počiva

Kot velja za meso, ki ga vzamete iz štedilnika ali pečice, velja tudi za meso z žara. Ko ga vzamete iz rešetk, mu pustite nekaj časa, da se shladi, saj bo tako bolje ohranil sočnost in okus, ki bo navdušila vaše goste.

Ko končate s peko, je izredno pomembno, da žar očistite, saj ga boste s sprotnim čiščenjem ohranjali higieničnega in seveda pripravljenega na naslednji piknik.

Zdaj vam ostane le še to, da uživate v pripravljeni hrani in seveda druženju z gosti. Pa dober tek ;)

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja