9 preprostih nasvetov do boljšega kuhanja

  • 12. 05. 2017
9 preprostih nasvetov do boljšega kuhanja

Ne rabite biti kuharski mojster ali opraviti katerega izmed kuharskih tečajev, da bi izboljšali svojo kuho. Že z upoštevanjem preprostih nasvetov bodo vaše jedi okusnejše. Preverite, kako boste hitro in učinkovito postali boljši kuhar:

  1. Kuhinjski nož. Pravilen prijem noža je ena izmed ključnih stvari, ki vam bo omogočil hitro in učinkovito rezanje ter sekljanje. Dobro primite ročaj noža, tako da s prsti primete vrh rezila tik ob ročaju. Pozornost namenite tudi kakovosti, trpežnosti noža; rezilo naj bo dolgo in iz nerjavečega jekla. Tako boste hrano pripravili hitreje in učinkoviteje.

  2. Uporabljajte najboljše sestavine. Dokler še niste vešči kuhanja in drobnih kulinaričnih skrivnosti, si za začetek priskrbite najboljše sestavine. Originalni parmezan je po okusu svetlobna leta pred nadomestki, prava, kakovostna čokolada pa precej boljšega okusa od cenenih itd. Tako bo vaša jed imela polnejši, sočnejši in prijetnejši okus ter vonj.

  3. Uporabljajte svoje roke. Čeprav se na prvi pogled sliši smešno, še kako drži. Roke so občutljivo in »izpopolnjeno« orodje pri kuhi. Samo z dotikom boste občutili, ali je testo dovolj pregneteno, ali je hruška preveč ali premalo zrela …

  4. Uporabljajte morsko sol. Morska sol da jedem boljši okus kot pa navadna kuhinjska sol. Dozirajte po občutku, prevelika količina soli ni priporočljiva, jedi brez soli pa so lahko hitro prazne in brez prijetnega okusa.

  5. Naj vsebina ponve med praženjem diha. Ponve med praženjem ne napolnite preveč, naj bo med koščki mesa ali zelenjave malce vidno tudi dno same ponve. Če boste v ponev dali preveč vsebine, se bo temperatura ponve zmanjšala, ustvarilo se bo več pare, hrana pa ne bo lepo porjavela. Pomembno je tudi, da hrano pred praženjem osušite, ponev pa mora biti dovolj segreta.

  6. Za več okusa zmanjšajte tekočino. Okus pri dušenju mesa ali zelenjave lahko skoncentrirate tako, da po dušenju odstranite glavno sestavino iz posode. Pri deglaziranju (pripravi omake iz pečenkinega soka, ki je ostal v posodi) poskrbite, da pred serviranjem del količine dodane sestavine (smetana, vino …) izpari. S pripravo takšne omake izboljšate okus jedi.

  7. Pecite in kuhajte dokler … Ni potrebe, da bi se do potankosti zanašali na predpisan čas kuhe ali peke, ki je predpisan v receptu. Bolj se zanašajte na to, da bo pri pokušanju okus pravi in da bo pri peki meso dobilo lepo zlato-rjavo barvo, kot pa na minute, ki so predvidene, da bo jed končana.

  8. Dodajte limonin sok ali kis. Skoraj vsaki zelenjavni ali mesni jedi lahko na koncu, zadnjo minuto priprave, dodate kapljico ali dve limoninega soka ali pa kisa. To bo poživilo okus same jedi.

  9. Naj meso malce počiva. Preden boste narezali pripravljeno pečenko ali sočen zrezek, pustite, da meso malce odleži. Tako se bo sočna tekočina v mesu lepo porazdelila, v nasprotnem primeru je lahko vaša pečenka suha. 

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja