S pravim vzglavnikom se lahko izognete tem 4 vzrokom za izbruh alergije

  • 4. 04. 2019
S pravim vzglavnikom se lahko izognete tem 4 vzrokom za izbruh alergije

Vzroki za slabši spanec so pogosto povezani z alergijami, ki imajo podobne simptome kot prehlad. Kašljanje in smrkanje sta naravna sovražnika trdnega spanca.

Mnogi povzročitelji alergij se skrivajo v naših spalnicah, zato je pomembno, da izberemo vzglavnik, ki bo težave olajšal.

1. Alergija na pršice

Hišne pršice so majhni organizmi, veliki manj kot milimeter. So brezbarvne in zato prostemu očesu skoraj nevidne. Idealna temperatura za njihov razvoj je okrog 20 °C, z nivojem vlažnosti med 70 – 80 %. V stanovanjih se nahaja več milijonov pršic, največ jih je v vzmetnicah, vzglavnikih, odejah, posteljnini, preprogah in zavesah. Glavna hrana pršic je odmrla človeška koža. Samo v enem dnevu se od odrasle osebe odlušči približno 1,5 gramov celic povrhnjice.

Ker je lateks naravni material, ki je negostoljuben pršicam, se priporoča vsem občutljivim ljudem. Najučinkovitejšo zaščito pred pršicami in bakterijami vam nudi ležišče iz lateksa Pure Sleep, sicer pa osnovno zaščito pred pršicami nudijo vsa ležišča s pralno prevleko.

Vitapur priporoča: Klasični vzglavnik iz lateksa Vitapur

2. Alergija na spore plesni

Če se vaše alergije izrazite v vlažnem vremenu, predvsem pa jeseni, ste lahko preobčutljivi na spore oz. trose plesni. Čeprav v stanovanju nimate težav s plesnijo, pa lahko pridete v stik s sporami tako zunaj kot znotraj svojega doma. Plesen odlično uspeva v vlažnem in temnem okolju. Prisotnost rastlin v prostoru lahko pospeši njihov razvoj, ker pripomore k višji vlažnosti ozračja. Najpogostejša oblika alergije na plesen so težave z zgornjimi dihali, kašljanje in smrkanje.

Lateks je naravno odporen na razvoj plesni, zato je primeren za vse, ki vas muči ta vrsta občutljivosti. Zaradi njegove sestave ga plesni ne marajo za svoje domovanje, medtem ko druge vrste polnil, ki se ne zračijo dobro, omogočajo ugodne pogoje za nastanek plesni.

Vitapur priporoča: Klasični vzglavnik s kosmiči lateksa Hitex SleepForm

3. Alergija na dlake in kožne luske hišnih ljubljenčkov

Če ste kdaj živeli s psom ali mačko, dobro veste, koliko dlak ostane za njimi. Težava se še poveča v poletnem času, ko kosmatinci menjajo dlako. Redno krtačenje štirinožnih prijateljev ne bo le okrepilo vezi med vama, ampak boste s tem tudi lažje nadzorovali količine odpadle dlake po stanovanju.

Tako kot ljudje, se tudi živalim lušči koža, nastaja pa t.i. živalski prhljaj. Niti ni nujno, da imate kožuharja v svojem stanovanju – ob obisku lahko živalski prhljaj pripotuje na oblekah ali torbah prijateljev, ki so lastniki psa ali mačke.

Najpomembnejše pri zmanjševanju alergičnih reakcij je redno čiščenje in prezračevanje prostora. Onemogočite vstop vsem živalim v vašo spalnico, prepovejte jim spanje na vaši postelji. Izberite vzmetnico s pralno prevleko, ki jo redno operite v pralnem stroju.

Vitapur priporoča: Večina vzglavnikov Vitapur je pralna v pralnem stroju, zato boste lažje poskrbeli za higieno v spalnici.

4. Alergija na cvetni prah

Pomladi se ženijo ptički, ljubezen je v zraku. Tudi rastline v tem obdobju pospešeno izdelujejo cvetni prah, ki ga v primeru vetrocvetk po zraku nosi veter. Preveri na seznamu, kdaj cvetijo nekatera drevesa!

  • januar – marec: leska
  • februar – april: jelša
  • februar – maj: topol
  • april – maj: breza
  • februar – maj: vrba
  • april – junij: hrast
  • maj – julij: smreka
  • april – maj: jesen
  • april – september: trave

Obdobje od februarja do konca poletja je za mnoge nočna mora. Mnogo ljudi trpi zaradi preobčutljivosti na pelod trav in dreves, ki jo imenujemo tudi seneni nahod. V času cvetenja je zato slabši spanec pogostejši. Sezonske alergije posredno prispevajo k težavam s koncentracijo, prekomerno utrujenostjo in padcem produktivnosti na delovnem mestu ali v šoli. Mnogi bolniki s sezonskimi alergijami trpijo tudi za razdražljivostjo in celo depresijo.

V obdobju cvetenja si lahko najbolj pomagate z ustreznimi higienskimi ukrepi. Spalnico zračite zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. V spalnico ne nosite oblačil, ki ste jih uporabljali na prostem. Poslovite se od svoje preproge. Redno perite vzglavnik, a ga ne sušite na prostem.

Vitapur priporoča: Izberite kakovosten pralen vzglavnik, ki ga bo enostavneje vzdrževati.

Deli objavo: