Recept za dunajski zrezek s krompirjevo solato

  • 17. 08. 2018
Recept za dunajski zrezek s krompirjevo solato

Originalni dunajc je obvezno pripravljen iz teletine, ki je v primerjavi z drugimi vrstami mesa lažje prebavljiva in ima manj maščob. Poleg se najbolj prileže hladna krompirjeva solata, v kombinaciji s hrustljavo zapečenim zrezkom pa gre za petkovo klasiko, ki jo bodo z veseljem pohrustali tudi najbolj izbirčni jedci.

Sestavine za dunajske zrezke

  • 4 telečje zrezke (približno 200 g)
  • malo moke
  • 1 jajce
  • malo drobtin za paniranje
  • malo semen za paniranje

Sestavine za krompirjevo solato

  • 300 g krompirja, ki se ne razkuha (npr. kifelčarja)
  • 1 rdeča čebula
  • ščep soli
  • ščep popra
  • ščep sladkorja
  • 0,5 dl vinskega kisa
  • 0,3 dl olja
  • 1 čajna žlička gorčice
  • 1 šopek drobnjaka

Zrezke dobro potolcite in posolite. Povaljajte jih v moki, dobro otresite in potopite v razžvrkljano jajce.Nato jih povaljajte v belih drobtinah in specite na vroči masti ali olju. Opozorilo: zrezki morajo v maščobi plavati. Ponev vedno malo potresite, da se maščoba in zrezek stalno premikata. Paniranje se tako najlepše dvigne, zrezki pa obdržijo svojo želeno valovito obliko. Pomembno: pri obračanju zrezkov ne prebadajte!

Zrezke lahko spečete tudi v pečici. Zrezke običajno spanirajte (moka, jajce, drobtine) in jih zatem potopite v olje. Nato jih položite na pekač (lahko podložite tudi papir za peko, ki vpija maščobo, a ni nujno) in jih pecite zgoraj in spodaj pri temperaturi cca. 180° C, dokler se zlato rjavkasto ne zapečejo. Tako lahko hkrati spečete več zrezkov. Zrezeke po pečenju temeljito obrišite z kuhinjsko brisačko in postrezite.

Za solato čebulo olupite in narežite na koščke. Krompir operite, postavite v slano vodo in kuhajte toliko časa, da postane mehak, še toplega olupite in narežite na rezine. Zmešajte in začinite ga z marinado iz vinskega kisa, olja, sladkorja, gorčice, popra in čebule. Krompirjeva solata ne sme biti preveč tekoča in niti ne preveč lepljiva.


 Oddaja Dobro Jutro

Dunajski zrezki s krompirjevo solato so pripravljeni v sodelovanju z oddajo Dobro jutro, Televizije Slovenija.

Kuhali so v vrhunski posodi Rosmarino Black Lava Stone, ki omogoča naraven način priprave obrokov. Hrana je pripravljena hitro, enostavno in predvsem zdravo – z malo maščobami!

Deli objavo: