Se znate na naraven način zaščititi pred klopi?

  • 18. 05. 2017
Se znate na naraven način zaščititi pred klopi?

Pomlad je idealen čas za prebujenje klopov, saj v tem času njihovo število naraste. Pa se znate ustrezno zaščititi pred njimi?

Klopi pridejo na plano spomladi ob lepem in sončnem vremenu, vendar pa jim načeloma sončno in suho podnebje ne ustreza. Najpogosteje jih boste našli v vlažnih in senčnih travnatih ter gozdnih površinah, še posebej na listavcih. Tudi v vaših vrtovih in mestnih parkih jih ne manjka. Iglavci jim zaradi eteričnega olja praviloma ne ustrezajo.

Primerna oblačila in temeljit pregled kože

Ko se odpravite na sprehod v naravo, še posebej v gozd, je zelo pomembna izbira oblačil. Oblecite dolge hlače in majice dolgih rokavov bele barve. Uporabite lahko tudi pokrivalo. Ko se vrnete, oblačila zunaj stresite, nato pa jih operite. Dobro preglejte vse dele vašega telesa, da morebitnega klopa ne bi spregledali.

3 najboljši naravni pripravki proti klopom

Eterično olje iglavcev in ostala eterična olja

Klopom iglavci torej ne dišijo, zato je eterično olje iglavcev odlična izbira. Nekaj kapljic pomešajte z jojobinim ali katerim drugim oljem, premešajte in nanesite na izpostavljene dele kože preden se odpravite v naravo. Poleg eteričnega olja iglavcev lahko uporabite še olje citrusov, evkaliptusa, limonske trave, poprove mete, bazilike ali sivke. Če imate sivko recimo doma, jo potrgajte in si jo spravite v žepe, z njo si natrite roke in oblačila, saj klopom sivka ne diši.

Beli kis

Tudi vonja kisa klopi ne marajo. Beli kis kanite na vato in namažite izpostavljene dele kože. To je tudi način, da se boste v poletnih mesecih znebili nadležnega mrčesa. Beli kis je odlično sredstvo tudi namesto mehčalca. Manjšo količino ga dodajte pri pranju. Na oblačilih ne pušča vonja in deluje nevtralno, vsekakor pa ga bodo klopi zaznali.

Dalmatinski bolhač

Dalmatinski bolhač je rastlina, ki jo v Dalmaciji že stoletja uporabljajo proti klopom. Vsebuje namreč naravni insekticid. Sadijo ga zraven nasadov kulturnih rastlin, ker odganja tudi uši. Če rastlino želite gojiti v Sloveniji, jo morate zavarovati pred mrazom in jo prenesti v zaprte prostore, saj povsod pri nas ne prezimi. Za tinkturo potrebujete svežo rastlino, ki jo date v alkohol in pustite na sobni temperaturi v temnem prostoru za 3-4 tedne. Precedite in hranite v temni steklenici.

Naravni pripravki so idealni še posebej za občutljivo in razdraženo kožo. Edina pomanjkljivost teh izdelkov je, da jih morate pogosteje nanašati, če želite, da učinkujejo. To je nekje na 2 do 4 ure. 

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja