Se tudi vi srečujete s spomladansko utrujenostjo? Lahko jo premagate!

  • 21. 04. 2017
Se tudi vi srečujete s spomladansko utrujenostjo? Lahko jo premagate!

Vsi smo se že kdaj srečali s pretirano utrujenostjo, ki ji v tem času pravimo kar spomladanska utrujenost. Kakšen dan, dva je še sprejemljivo, toda ko minevajo dnevi ali celo tedni, je lahko stanje tudi že nevzdržno.

Kaj je vzrok za spomladansko utrujenost?

Pozimi smo načeloma bolj leni, pozabimo na gibanje, rekreacijo in se večinoma zadržujemo v zaprtih prostorih. Spomladi, ko se temperature začnejo dvigati, dan se daljša in sonca je vse več, naše telo potrebuje več energije. Posledica je utrujenost.

Hormonsko neravnovesje je ravno tako lahko razlog za spomladansko utrujenost. V zimskih mesecih telo porabi vso zalogo hormona serotonina, znanega kot hormon sreče, saj je njegova proizvodnja močno odvisna od sončne svetlobe. Pomanjkanje omenjenega hormona v telesu naj bi tako občutili kot izčrpanost.

Pomanjkanje sončne svetlobe v zimskih mesecih se kaže tudi v pomanjkanju vitamina D. Tudi skozi hrano ga v zimskih mesecih ne moremo ustrezno nadomestiti, naše telo pa seveda to zazna.

Kako lahko ukrepate?

Spomladanska utrujenost ni bolezen, zato zdravila zanjo ne boste našli. Vendar pa lahko z upoštevanjem preprostih nasvetov izboljšate svoje stanje. 

1. Športna aktivnost

Ne prepuščajte se utrujenosti in se lotite kakršne koli športne aktivnosti, ki vas bo predramila in spodbudila hitrejše polnjenje zalog vitamina D v vašem telesu.

2. Ustrezna prehrana

Sladka in začinjena hrana še dodatno povzroča pomanjkanje energije in slabo počutje. Za splošno dobro počutje povečajte količino sadja in zelenjave.

3. Pijte veliko vode

Ne pozabite piti vodo. Povečajte količino vode, in sicer spijte od 2 do 3 litre na dan. Voda ima odličen vpliv na vaše telo. Izboljša pretok hranilnih snovi po telesu, iz telesa odstrani strupene snovi, vaša koža pa bo videti bolj sijoča. Voda je odlično orožje tudi v boju proti glavobolu in izčrpanosti.

4. Hladna prha

Hladna prha spodbudi cirkulacijo krvi, deluje poživljajoče in se boste po njej počutili kot prerojeni. Postopoma opustite tuširanje z vročo vodo, saj je to za kožo tako ali tako škodljivo. Hladna prha vas bo v trenutku zbudila in odpravila zaspanost ter izboljšala delovanje vašega krvnega obtoka.

Še nekaj namigov proti spomladanski utrujenosti

Predvsem je pomembno, da obvladujete stres in ste dovolj na svežem zraku. Proti utrujenosti odlično delujejo tudi plavanje, savna, masaža, razne kopeli ob koncu dneva in nenazadnje tudi sproščen klepet s prijatelji. Privoščite si aktivnosti, ki vas veselijo in zabavajo.

 

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja