Razkrivamo skrivnosti Zale Pungeršič, zmagovalke MasterChefa 2023

  • 7. 11. 2023
Razkrivamo skrivnosti Zale Pungeršič, zmagovalke MasterChefa 2023

Zalo Pungeršič poznamo kot zmagovalko MasterChefa 2023, po novem pa tudi kot našo ambasadorko blagovne znamke Rosmarino by Vitapur. Z Zalo smo že kuhali, klepetali, pripravljali različna snemanja, tokrat pa smo z njo poklepetali še bolj podrobno. Z namenom, da boste lahko tudi naši bralci bloga deležni njenih najbolj sočnih in zanimivih situacij v kuhinji, na poti in v vsakdanjem življenju Zale.

Zala, dobrodošla. S teboj smo že kuhali, pripravljali različna snemanja, tokrat pa si želimo s teboj poklepetati še bolj podrobno in povsem iskreno. Kdo je Zala Pungeršič, od kod prihaja in kakšen je njen tipičen značaj? 

Kdo Zala ni? (smeh) Od hčerke, sestre, partnerke, prijateljice, chefinje, podjetnice in še mnogo več. Najprej pa sem predvsem popolnoma preprosto mlado dekle, ki izvira iz ruralnega okolja in tam trenutno tudi živi in iz tam tudi jemlje navdih. Ljubiteljica vsega dobrega in lepega. Trenutno res polno zaposlena z vsemi projekti, ki se mi dogajajo po zmagi na kuharskem tekmovanju Masterchef Slovenija in kar je najpomembnejše živim v trenutku in uživam v vsakodnevnih dogodivščinah. Poleg tega avtentična, iskrena, komunikativna, iznajdljiva, prilagodljiva, družabna, kreativna, optimistična, empatična in nadvse energična. Sigurno nisem ena tistih, ki ima natančno določene cilje, večkrat se preprosto prepustim toku in plavam kamor me nese. Vsako priložnost, ki mi je dana izkoristim – večkrat tudi brez premisleka. Ni me strah izzivov in novih preizkušenj. 


Zaupaj nam več o Zali iz mladosti in otroštva … Si že od nekdaj kuhala in pomagala mami v kuhinji? Katera oseba, bodisi družinski član, bodisi kuhar je najbolj vplival na tvojo pot? 

Iskreno? Zala v otroštvu je predvsem zelo rada jedla in posledično zaradi tega tudi kmalu začela kuhati. Moji začetni kuharski podvigi pa sežejo v osnovno šolo, ko sem nama z očetom, ko je bila mami še v službi, pripravljala kakšne manj zahtevne obroke. Velikokrat pa sem tudi dokončevala jedi, ki si jih je zamislila in tudi že začela pripravljati mami. Ona je tudi tista, ki je najbolj vplivala na moje kuharske izkušnje. Ponavadi sicer nisva kuhali skupaj (ker je vsaka želela narediti po svoje :) ), sem pa od nje prevzela kar nekaj kuharskih trikov, katerih me je vestno podučila. 

 Rosmarino x Zala Pungeršič

Po zmagi na tekmovanju MasterChef Slovenija in ambasadorstvu za blagovno znamko Rosmarino se je zagotovo marsikaj spremenilo ... Kako potekajo tvoji tipični dnevi?

Moje življenje se je res obrnilo na glavo - brez heca. Iz študentke sem se prelevila v podjetnico. Postala sem sama svoj chef. Z lahkoto lahko trdim, da nimam tipičnega dneva. Vsak dan se razlikuje in vsak dan je nova igra, v kateri sem vedno drug akter - od kuharice, organizatorke dogodkov, računovodje, marketinške vodje, umetniške vodje, gospodinje in še mnogo več. Vseeno pa si želim ohranjati neke rutine. Vsak dan torej spijem vsaj dve kavi, vsak dan pregledam maile, vsak dan sem prisotna na socialnih omrežjih in vsak dan si vzamem nekaj časa tudi samo zase in partnerja. Drugače pa se veliko ukvarjam tudi s kreiranjem receptov, snemanjem receptov, sestavljanjem menijev za dogodke, pripravo na dogodke, s samo izvedbo dogodkov itd.. Vse več pa tudi sestankujem. Dolgčas mi zagotovo ni. 

Si v tem hitrem tempu življenja torej sama glavna kuharica, ali iščeš kakšne hitre rešitve s hitrimi recepti?

Hiter tempo življenja zagotovo prinese tudi hitre rešitve. Verjamem v to, da je prilagodljivost ena izmed najboljših lastnosti, ki jih premore človek. Zase rada pripravljam hitre, vsakodnevne recepte oz. jedi iz lokalnih in sezonskih sestavin, ki jih najdem v domači shrambi ali na vrtu.

Ampak hitri recepti ne pomenijo nujno nezdravih obrokov, kajne? To ne pomeni, da zaviješ v trgovine s hitro prehrano.

Tudi hitri obroki so lahko uravnoteženi in okusni. Pomembna je raznolikost prehrane in predvsem to, da izbiramo kvalitetna živila. Seveda pa moramo priznati, da vsi kdaj pa kdaj posežemo tudi po kakšni hitri hrani in če to ni pogosto, tudi s tem ni nič narobe. Vsi smo le ljudje. ;)

Če se ozreš nazaj: kako se je tvoj stil kuhanja tekom let spreminjal? Rada ohranjaš tradicijo ali si zaveznica najbolj eksperimentalnim kuharskim stilom?

Moj stil kuhanja se je drastično spremenil predvsem v zadnjem letu, ko sem pridobila ogromno novega kuharskega znanja. Osvojila sem ogromno novih, modernejših tehnik, spoznala veliko novih živil, ki jih prej mogoče nisem uporabljala. Predvsem pa se je spremenilo moje dojemanje hrane. Sedaj sem lahko veliko bolj drzna s kombinacijami, saj vem kaj potrebuje krožnik kot celota. Vseeno pa še vedno rada ohranjam tradicijo, uporabljam sestavine, ki so vsem poznane in dostopne in jih le uporabim na drugačen način, kot bi jih tradicionalno. Vedno pa poizkušam tudi nove stile in redno eksperimentiram, saj se le na tak način lahko učim in raziskujem. 

Zaupaj nam svojo najbolj smešno prigodo iz kuhinje, ki se ti je pripetila. Kakšen je sicer tvoj nasvet, kako se spopadaš s stresom, ko v kuhinji ne gre vse po načrtih? 

Zmeraj so me učili, da tisti, ki dela tudi greši. Najbolj smešne prigode se žal ne spomnim. Vem pa, da sem kar nekajkrat kakšno stvar tudi zažgala, ker sem pozabila nanjo, ali pa sem se preprosto zamotila s kuhanjem kakšne druge stvari. Včasih delati preveč stvari hkrati tudi ni pametno. Kuhinja je vedno prostor presenečenj. Dokler jedi ne postaviš na mizo, zares ne veš kakšna je, kako bo izpadla, če bo gostom všeč. Lahko pa gre tudi kaj narobe, sploh če kuhaš tako kot jaz - po občutku in trenutnemu navdihu, ponavadi brez recepta. Najbolj pomembno (v trenutku, ko gre kaj narobe) je to, da ostaneš miren in nastalo situacijo poskušaš rešiti, mogoče tudi na hitro spremeniti plan. Važna je prilagoditev.

Pa življenje izven kuhinje? Kako najrajši preklopiš od vsakdana in se prepustiš življenju? 

Moje trenutno življenje izven kuhinje je precej kaotično - sem sredi selitve, veliko se ukvarjam z opremljanjem stanovanja in samo izvedbo. Moram pa priznati, da v tem res uživam, saj se že veselim končnega rezultata. Rada se tudi podružim s prijatelji, grem v naravo, poslušam podcaste in počnem čisto običajne stvari. Zadnje čase res cenim te malenkostne spontane trenutke. 

Kaj priporočaš našim bralcem, da najdejo svoj navdih? Spremljaš kuharske oddaje, prebiraš knjige ali rajši uporabljaš družabna omrežja za pridobivanje novega navdiha? 

Navdih je lahko vsak in vse, dobesedno. Tudi sama iščem navdih povsod, predvsem pa vedno poskušam biti avtentična in unikatna - zato velikokrat navdih črpam tudi iz sebe in svojih korenin. Spremljam seveda tudi kuharske oddaje, listam kuharske knjige, pregledujem družabna omrežja. Vsi ti mediji res ponujajo velik bazen kuharskih informacij. Je pa potrebno seveda izbirati tiste prave. 

Če bi lahko izbirala, za katero znano osebnost ali osebo iz zgodovine, bi kuhala in zakaj? 

Uff, težko vprašanje! Sem ena tistih, ki nima neke “simpatije” v svetu znanih. Bi pa mogoče kuhala za Gordona Ramsaya, ker vem, da bi mi podal realen komentar in bi nastopil v svojem stilu. Verjetno bi me tudi malo pograjal in zakričal (smeh).

Imaš za naše bralce kakšen nasvet: kateri je tvoj najljubši kulinarični trik za "reševanje" manj okusnih jedi in kako jih spremeniti v nekaj okusnega?

Slane jedi vedno potrebujejo kanček svežine / kisline. Ko poskušaš jed in se ti zdi, da ni dovolj intenzivna oz. slana - dodaj dve kapljici kisa ali limoninega soka, lahko tudi samo limonino lupinico. Na ta način se okus poudari. Zaupaj mi.

Za zaključek nam še razkrij naslednje: kakšne so tvoje skrite želje, cilji za prihodnost? Si želiš ostati na domačih tleh ali te mika tudi tujina? 

Skrita želja, ki niti ni tako skrita je pridobiti čim več kulinaričnega znanja. Mislim, da imam veliko še za užiti na domačih tleh in to bi rada izkoristila. Nikoli pa ne reci ne tujini. V prihodnosti bi bila rada še vedno svoj chef, uspešna v svoji stroki in predvsem srečna v življenju, ki ga živim. Užiti vsak dan in uživati v malenkostih.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja