4 najbolj nadležne težave pri pripravi palačink

  • 9. 01. 2019
4 najbolj nadležne težave pri pripravi palačink

Večina med nami je tiste sorte, ki rada zakomplicira še tako preprosto opravilo. A dejstvo je, da je peka palačink izjemno enostavna, zato je tudi zelo priljubljena po vsem svetu.

Preberi nekaj nasvetov in nič hujšega se ne bo zgodilo. Ker pa vaja dela mojstra, priporočamo, da kar takoj stepeš jajce z moko in mlekom. Najlažje bo, če za vajo uporabiš kar ponev za palačinke Rosmarino.

1. Težava s pravo debelino palačink

Palačinka mora biti čim tanjša, kar je značilnost vseh palačink, ki se pripravljajo brez sredstev za vzhajanje. Povsem druga zgodba je tradicionalna škotska oziroma ameriška palačinka, ki ji je dodan pecilni prašek in mora biti centimeter debela. Več o vrstah palačink preberi v članku 2 načina peke palačink, ki ju moraš preizkusiti.

Nasvet: Prvo palačinko ali dve tako speci bolj za pokušino, da preizkusiš gostoto mase, segretost ponve in količino, ki jo potrebuješ za eno palačinko. Najlažje izmeriš po občutku, glede na velikost zajemalke, s katero vlivaš maso na ponev. Če je masa za palačinke pregosta, bodo tudi palačinke predebele, zato dodaj malo mleka in poskusi ponovno. Če je nasprotno masa preredka, bodo palačinke razpadale - v tem primeru dodaj še malo moke.

Samo za orientacijo: Za popolno palačinko potrebuješ 3 velike žlice oziroma 45 mililitrov mase, če uporabljaš ponev za palačinke s premerom 20 centimetrov.

2. Težave z obračanjem palačink

Na ponev za palačinke Rosmarino se nič ne prime

Obračanje palačink v zraku je verjetno najbolj komplicirana stvar pri peki palačink. Ko jih kuharji začnejo metati v zrak, izgleda kar malo akrobatsko. Ampak je daleč od žongliranja.

Nasvet: Preden z metanjem pod strop izničiš ves svoj trud s peko perfektno tankih palačink, jih raje obrni kar z roko. Ko je palačinka lepo zapečena, bo sama odstopila od ponve – najprej na robu. Nežno stresi ponev, da palačinka odstopi po vsej površini. Ko se to zgodi, jo primi z obema rokama na »10 do dveh« in jo suvereno obrni okrog. Če je palačinka prevroča, si pomagaj z lopatico.

Ne pozabi! Vsako perfektno zlato zapečeno palačinko obrneš samo enkrat. Če se palačinke ne da obrniti, ker se med obračanjem raztrga, je možno, da imaš v masi premalo moke. Preveri gostoto in poskusi ponovno.

3. Palačinke so se shladile, preden so prišle do mize

Za vas ne vem, ampak pri nas se je vedno počakalo, da se je spekla vsa masa za palačinke – šele potem smo jih postavili na mizo in pojedli. Ko jih postavimo na mizo, pa si vsak namaže nadev po svojem okusu in zvije palačinke po svojih željah. Težava nastane, ker se prve spečene palačinke shladijo, medtem ko so zadnje še prijetno tople. 

Nasvet: Da bi se temu izognili, jih pokrijte s folijo, in dajte v pečico, ki ste jo segreli na 50 °C. Tako se pečene palačinke ne bodo shladile ali izgubile mehke teksture.

4. Palačinke so brez okusa

Ponev za palačinke Rosmarino

Pri palačinkah je težko zgrešiti. Čeprav morda ni vse perfektno, drobne napake zakrije čokoladni premaz ali marmelada, ki jo na koncu namažemo na palačinko.

A za perfekten okus palačinke pa je treba razumeti samo sestavo palačink. Masa palačink je navadno značilna glede na državo, v kateri jo pečejo. Po svetu tako uporabljajo različne vrste mok (od riževe, ajdove do ržene in pirine) in sestavine, ki jih imajo na razpolago. Izbira moke vpliva na okus in teksturo palačine, o čemer smo že pisali.

Pri palačinkah razlikujemo tanke, nevzhajane palačinke in debelejše, vzhajane. Tretja ključna lastnost pa so nadevi, ki so lahko sladki ali slani.

Nasvet: Najbolj varna rešitev je, da najdeš primeren recept za maso za palačinke in se ga oklepaš kot pijanec plota. Variiraj samo z nadevi, pri katerih pa uporabi vso domišljijo, kar jo premoreš.

Kaj pa vi pravite o peki palačink?

Tudi stranke so delile svoje izkušnje s peko palačink.

Nasvet naše stranke Petre iz Bleda: »Fine so vse ponve Rosmarino, ker se res čisto nič ne prime. Meni je všeč kolekcija Black Line, ker ima zelo lep ročaj iz imitacije lesa. Zelo prijeten na otip! Pa všeč mi je, ker je črna in zato deluje elegantno.«

Nasvet naše stranke Janje iz Idrije: »Palačinke so mi super hrana, samo priprava je malo dolgotrajna. Zato jih pečem kar na treh ponvah hkrati. Prižgem vse gorilnike na štedilniku, dam gor vrhunske palačinkarje Rosmarino in pečem kot za šalo. Tako še hitreje pridejo na mizo!«

Ne najdeš pravega nasveta? Preveri 4 napogostejše napake pri peki palačink in preberi, kako jih odpraviti!

Deli objavo: