Hujšanje: 11 nasvetov za bolj zdravo prehranjevanje

  • 4. 01. 2019
Hujšanje: 11 nasvetov za bolj zdravo prehranjevanje

Začetek novega leta je čas, ko se ozremo nazaj in pregledamo pretekle vzpone in padce. Pogosto si postavimo tudi cilje, ki jih želimo doseči v novem letu.

Eden izmed pogostih ciljev je tudi izboljšanje življenjskega sloga. Sem sodijo tako zaobljube k bolj redni telesni aktivnosti, pa tudi izguba odvečnih kilogramov in izboljšanje počutja z bolj zdravo prehrano.

Da bi se tega podviga uspešno lotili, pa moramo marsikdaj dobro premisliti slabe razvade in vzpostaviti nove rutine prehranjevanja. Nekaj nasvetov, kako si postaviti uresničljive cilje, smo že zapisali, a kateri so najpogostejši nasveti za uspešno spremembo življenjskega sloga? Preberi v nadaljevanju!

1.     Vzemi si čas za zajtrk

Zajtrk, ki je bogat s proteini bo omilil občutke lakote, ki jih začutiš tekom dneva. Najbolj optimalno je, da zaužijemo od 3 do 5 obrokov na dan. Da bo šlo lažje, na pametni telefon naloži aplikacijo za načrtovanje obrokov. Pomagaš pa si lahko tudi s tabelo excel, v katero vpisuješ tedenski plan svojih obrokov in nakupovanj. Planiranje je najpomembnejše na začetku, ko usvojiš nove navade in se zaljubiš v boljše počutje, pa gre malo bolj samo od sebe.

2.     Izogibaj se pitju sladkih pijač in alkohola

Namesto da posežeš po sadnih sokovih in gaziranih pijačah, se odžejaj z vodo ali si pripravi nesladkan zeliščni čaj. Nekatera zelišča delujejo pomirjujoče, druga poživilno, zato ti lahko pomagajo tudi pri uspešnem spopadanju z vsakodnevnimi izzivi. Omeji tudi pitje alkohola, saj uživanje vpliva na pridobivanje telesne teže.

3.     Vključi več svežih sestavin v jedilnik

Vnaprej pripravljeni in hitri hrani so dodani konzervansi in sladkorji, ki v prevelikih količinah škodujejo zdravju. Zato namesto čipsa, piškotov, čokolade in drugih sladkarij. Če si med tistimi, ki se hitro naveličajo manj sladke in slane hrane, poskusi s osvežilnimi sadnimi in zelenjevnimi napitki ali smutiji, ki jih lahko pripraviš v blenderju. Za več energije in boljše počutje jim dodaj super hrano, kot so goji jagode ali chia semena.

4.     Jej počasi

Včasih jemo tako hitro, da možgani ne dobijo pravočasno informacije, ali smo lačni ali siti. To nas hitro zavede v prenajedanje. Ne hiti s svojimi obroki. Vzemi čas za več manjših obrokov in počasi prežveči pripravljeno hrano. Vsak obrok je lahko užitek in pogosto ni razloga, da ne bi uživali v gurmanskem doživetju okusov.

5.     Reci ne dodatnim porcijam

Izogibaj se občutku popolne sitosti, ko moraš odpeti hlačni gumb, da sploh lahko dihaš! Prenehaj jesti, ko še čutiš, da bi lahko še malo prigriznil. Raje si pripravi več manjših jedi, kadar začutiš lakoto med obroki, pa raje grizljaj sadje ali oreške. Za ideje, kaj skuhati, preveri recepte Rosmarino.

6.     Ne jej pred televizijo ali za računalnikom

Če nisi z mislijo pri hrani, možgani ne bodo vedeli, kdaj prenehati jesti. Zato se izogibaj razvadi, da se zaviješ v toplo odejo, zlekneš na kavč in glodaš čips. Raje odejo razgrni na tleh in naredi nekaj skledc, trebušnjakov in počepov. Če se je na začetku težko spraviti h gibanju, pa boš 100% bolj ponosen nase, da si telovadil, kot da si se cel večer basal s hitro hrano. Odženi slabo vest! Razvij zdrav odnos do hrane. Naj bosta hranjenje in sladkanje čas za kvalitetno druženje z družino in prijatelji, ne pa tolažba ali preganjanje dolgčasa.

Hujšanje: izberi telesno aktivnost, v kateri uživaš

7.     Poišči telesno aktivnost, v kateri uživaš

Ljudje smo narejeni za gibanje, le ugotoviti moramo, kaj nam ustreza. Razmisli, kaj si rad počel kot otrok, pa danes ne utegneš več. Že pol ure aktivnosti na dan se bo poznalo takoj. Če obožuješ glasbo, se vpiši na plesni tečaj. Če te razveseljuje narava, pojdi v hribe. Če rad tekmuješ sam s seboj, poskusi s tekom, fitnesom ali preživetjem v divjini. Izogibaj se neznanih poti, s seboj pa vedno imej vso potrebno opremo: termovko, čelko, Rambo nož, spalko in zaščito pred soncem. Zloži v nahrbtnik in se odpravi dogodivščini naproti!

8.     Izogibaj se kantinam in dostavi hrane

Med (pre)kratkim službenim odmorom za malico je najlažje zaviti v kantino ali naročiti dostavo. Vendar pa bodo tvoji obroki bolj zdravi (in cenejši!), če vnaprej načrtuješ prehrano in si kosilo prineseš od doma. Da si hrano lahko prineseš v službo in jo pogreješ v mikrovalovki, uporabi set plastičnih posod, ki so varne za uporabo v mikrovalovni pečici in jih je enostavno čistiti v pomivalnem stroju.

9.     Dober spanec je bistven

Dnevno potrebujemo do 8 ur spanja. Zanemarjanje primernega počitka lahko škodljivo vpliva na pridobivanje telesne mase. Zato si vedno vzemi čas za sprostitev in dober spanec. Pomembno je, da izbereš pravo vzmetnico ali ležišče  za svoj spalni položaj, obenem pa izberi odejo in vzglavnik, ki po materialu najbolj ustrezata tvojim potrebam.

10.  Nagradi svoj trud

Če redno spremljaš svojo težo, boš lažje opazil rezultate. Postavi si mejnike na svoji poti in si privošči nagrado, ko jih dosežeš. Lahko je droben posladek, kot npr. sadni mufini, ki jih lahko pripraviš doma. Pri tem ne pozabi, da je ključ v zmernosti.

11.  Objavljaj svoj napredek

Ker smo ljudje družbena bitja, nas pogosto motivira odobravanje drugih. Družbena omrežja so odlično orodje za povezovanje s skupnostjo ljudi, ki sledi zdravemu načinu življenja. Deli izkušnje in se povezuj!

Deli objavo: