Kako negovati volnene izdelke?

  • 3. 01. 2017
Kako negovati volnene izdelke?

Izdelki iz volne se ponovno vse bolj uveljavljajo kot eni najbolj iskanih in priljubljenih. Iz nje se lahko izdelajo različni izdelki, kot so na primer: nogavice, kape, šali, rokavice, oblačila, copati, odeje, vzglavniki, nadvložki in še in še. Negovanje oblačil ter ostalih manjših kosov doma načeloma ni zahtevno, če dosledno upoštevamo navodila za vzdrževanje. Kako pa je z odejami, vzglavniki in nadvložki? Jih lahko peremo doma ali naj jih raje zaupamo kemični čistilnici?

Vzdrževanje in nega volnenih odej, vzglavnikov in nadvložkov

Odeje in vzglavniki so lahko v celoti iz volne ali pa je volneno samo polnilo. Nekatere odeje in vzglavnike z volnenim polnilom in bombažno prevleko lahko operete celo doma na 30 °C na programu za volno ali pa kar ročno.  Ni pa nujno, saj tiste izdelke, ki imajo več polnila, ni priporočljivo prati doma. Preden se česar koli lotite, preverite etiketo za vzdrževanje. Odeje in vzglavnike, ki so v celoti volneni, je najbolje zaupati čistilnici, enako storite tudi z nadvložki. Za izdelke, ki jih lahko perete doma, uporabite detergent za volno.

Za izdelke je potrebno skrbeti vsak dan

Ne glede na to, ali imate odejo ali vzglavnik, poskrbite, da izdelek redno zračite in vsak dan nežno pretresete. To je način, s katerim iz izdelka izhlapi telesna vlaga, obenem pa izdelku ohranjate svežino, mehkobo in zračnost. Ob vsaki menjave rjuhe dobro pretresite tudi nadvložek.

Še posebej pomembno pa je redno zračenje in pretresanje tistih izdelkov, ki se ne smejo prati. Zračiti jih je najbolje v jutranjih urah. Izdelkov pa nikar ne izpostavljajte neposredno soncu. Z rednim menjevanjem posteljnine boste izdelke tudi ustrezno zaščitili pred madeži in umazanijo ter jim podaljšali življenjsko dobo.

Še nekaj napotkov za pravilno nego volnenih izdelkov:

  • Volnene izdelke, ki jih lahko perete, posušite na zraku, na ravni podlagi. Ne obešajte jih, ker lahko spremenijo obliko ali se raztegnejo. Nikar jih ne sušite v sušilnem stroju, da se vam ne bodo skrčili.
  • Odej, vzglavnikov in nadvložkov nikoli ne likajte. Volnena oblačila sicer lahko likate, vendar na nizki temperaturi še nekoliko vlažna ali pa jih zlikajte preko vlažne krpe.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja