Kako očistiti pralni stroj?

  • 10. 10. 2017
Kako očistiti pralni stroj?

Sveže oprano perilo. Izjemno dišeči pralni praški in mehčalci. Pa vendar, ko perilo vzamete iz pralnega stroja, ne diši, ampak ima neprijeten vonj. Zakaj je temu tako?

Tudi pralni stroj potrebuje čiščenje, zato ga večkrat na leto temeljito očistite. Čisti pralni stroj zagotavlja tudi čisto in dišeče perilo. Pa veste, kako ga očistiti?

Domače čistilo: soda bikarbona in alkoholni kis

Če mislite, da bo vaše perilo z velikimi količinami pralnega sredstva in mehčalca bolj dišalo, se motite. Ker se v pralnem stroju nabere ogromno ostankov detergenta, mehčalca in umazanije, poskrbite, da boste vaš pralni stroj vsake toliko časa očistiti.

Da bo vaš pralni stroj temeljito očiščen in perilo dišeče, uporabite povsem preprosto kombinacijo domačega čistila: sodo bikarbono in alkoholni kis.

In kakšen je postopek?

Pomembno je, da najprej očistite dozirno posodo, saj se v njej nabere ogromno plesni, glivic in bakterij. Odstranite snemljivi del, namočite ga v vodo s sodo in kisom ter temeljito zdrgnite s krtačko.

Nato v dozirni posodi predalček za pralni prašek napolnite s sodo bikarbono, nekaj sode pa stresite kar v boben pralnega stroja. Predalček za mehčalec napolnite z alkoholnim kisom, prav tako ga nekaj vlijte kar v sam boben. Pralni stroj zaženite, naj prazen opere cel cikel pri najvišji temperaturi (90 ali 95 stopinj). Na ta način se boste znebili neprijetnih vonjav in nakopičenih ostankov detergenta, plesni in ostale umazanije. Alkoholni kis je odlično dezinfekcijsko sredstvo, saj prečisti boben pralnega stroja, cevi in odstranjuje tudi vodni kamen.    

Ali veste?

Pralni praški so izjemno močna čistilna sredstva. Petčlanska družina naj bi v povprečju porabila le tri kilograme praška letno. Pomislite, koliko praška porabite vi. Zagotovo to mejo krepko prekoračite. Če vidite, da se voda pretirano peni, potem ste zagotovo uporabili preveč pralnega praška. Ker so današnji pralni stroji varčni, seveda varčujejo tudi z vodo. Preveč praška in seveda premalo vode pomeni, da na vaših oblačilih lahko ostajajo tudi večje količine detergenta.

Pralni praški v prahu so boljši kot tekoči, čeprav morda marsikdo misli drugače. Tekoči pralni praški na daljši rok na perilu puščajo mastno oblogo, kar je lahko za kožo dražeče, še posebej za tiste, ki trpijo za raznimi kožnimi alergijami.

Namesto mehčalca lahko uporabite tudi alkoholni kis, ki velja za odlično naravno mehčalno sredstvo. Po želji lahko dodate še par kapljic vašega najljubšega eteričnega olja.

Po vsakem pranju je pomembno, da pustite pralni stroj počivati toliko časa, kolikor dolgo je pral. Prav tako pustite vrata pralnega stroja odprta, da se boben v celoti posuši. Tudi tako boste preprečili pojav neprijetnih vonjav.

 

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja