Najbolj preprost recept za balzamične šparglje

  • 30. 04. 2017
Najbolj preprost recept za balzamične šparglje

Glede na to, da je čas špargljev, lahko iz njih pripravimo resnično okusne jedi. Možnosti je nešteto, naš Rosmarino kuhar Blaž Ivanovič pa nam je pripravil recept za balzamične šparglje.

Potrebujemo:

  • 1kg špargljev
  • 2 pesti češnjevega paradižnika
  • 1 jušno žlico oljčnega olja
  • sol in poper
  • nariban parmezan (cca 4 jušne žlice)
  • 1,5 dl balzamičnega kisa
  • nekaj sesekljanih listov sveže bazilike

Postopek:

Pečico segrejemo na 200 stopinj C. V posodi premešamo šparglje in češnjevčke z oljem, jih solimo in popramo.

Enakomerno razdelimo po pekaču, potresemo s parmezanom in pečemo od 15 do 20 minut. Toliko, da šparglji dobijo lepo zapečeno barvo.

V kozici na nizki temperaturi kuhamo balzamični kis, da reducira in postane intenzivnejšega okusa. Kuhamo približno 10 minut.

Postrežemo toplo in pred gosti pokapamo s kisom in potrosimo z baziliko.

Dober tek!

 

Še nasvet:  sekljanje na tanke rezine :)

Pogosto vidimo, kako profesionalni kuharji izjemno hitro sekljajo razno zelenjavo in začimbe.

Vedno si mislimo, kako nevarno zgleda tako hitro vihtenje rezil. Resnica je pa povsem drugačna. Ko se enkrat naučimo pravilne tehnike, lahko tudi sami izjemno hitro in učinkovito pripravimo tanke rezine.

Najpomembnejša je varnost! Rezilo je izjemno blizu naših prstov, zato moramo biti pozorni na položaj le-teh. Predstavljajmo si, da držimo jabolko. Nato položimo dlan in prste na zelenjavo in k sprednjima 2 členkoma prislonimo nož. PAZITE PALEC! Palec pokrčimo in z njim držimo zelenjavo na mestu, hkrati pa se izognemo poškodbi. Zdaj lahko z nožem začnemo sekljati (nož se vedno dotika našega členka). Potem, ko odrežemo prvo rezino, s členki vodimo rezilo vzdolž zelenjave.

Sekljanje na tanke rezine

Začeti je treba z mehkejšo zelenjavo in kasneje, ko osvojimo tehniko, lahko proces pospešimo in prilagajamo glede na zelenjavo. Vaja dela mojstra ;)  


Rosmarino kuhar Blaž Ivanovič

Recept pripravil:

Blaž Ivanovič

Rosmarino kuhar in Ex Masterchef Slovenia Contender

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja

 Trajno dobra cena