Najboljši načini za odpravljanje težav s spanjem

  • 22. 10. 2017

Spalne težave lahko dolgoročno zelo negativno vplivajo na vaše počutje in nenazadnje tudi na zdravje. Najpogostejše so: bolečine v hrbtenici, vratu, smrčanje, nemiren spanec ...

Bolečine v hrbtenici

Bolečine v hrbtenici

Med najpogostejše še vedno spadajo bolečine v hrbtenici. Strokovnjaki za spanje navajajo kar nekaj rešitev za izboljšanje neprespanih noči.

Če se zbujate z bolečinami v hrbtenici, je pomembno, da v prvi vrsti poskrbite za normalno lego vaše hrbtenice.  To lahko storite na sledeče načine:

Novo ležišče.
Dotrajano ležišče je najpogostejši razlog za težave s hrbtenico. Prav tako je pomembno, da izberete pravilno trdoto ležišča. Včasih je veljajo pravilo, da se za ljudi, s težavami s hrbtenico, priporoča trše ležišče. Danes vemo, da to ni nujno.

Spanje na hrbtu.
Za posameznike z bolečinami v hrbtenici je priporočljivo spati na hrbtu, z vzglavnikom pod koleni. Vzglavnik pripomore k ponovni vzpostavitvi naravne lege hrbtenice in zmanjša pritiske na njo. Če se vam zdi, da potrebujete še dodatno podporo, si pod spodnji del hrbta podložite še manjšo brisačko.

Spanje na trebuhu.
Pri bolečinah v hrbtenici se priporoča tudi spanje na trebuhu. Po potrebi vzglavnik položite pod medenico, tako da hrbtenica ni nagnjena preveč naprej.

Spanje na boku.
Če radi spite na boku, z nogami stisnjenimi k sebi, poskrbite za naravno ukrivljenost hrbtenice. Pod koleno si položite manjši vzglavnik.

Ne morete se prebuditi

Utrujenost

Se nikakor ne morete prebuditi? Vedno pojdite spat ob približno istem času, zjutraj pa si budilko prav tako nastavite ob istem času, tudi med vikendi. Najslabše je, če budilko prestavljate za 10, 15 minut, saj boste še bolj utrujeni. Morda boste potrebovali nekaj tednov, da se navadite. Po določenem času pa se bo telo samo odzvalo in morda za prebujanje ne boste potrebovali niti budilke. 

Smrčanje

Smrčanje

Z nadležnim smrčanjem, se srečuje ogromno ljudi vseh generacij. Morda se premalo zavedamo, da s smrčanjem trpi tudi partnerjev spanec. Če tudi vi spadate med »smrčače«, lahko s položaji spanja vplivate na boljši spanec tako vas kot vašega partnerja.

Izogibajte se spanju na hrbtu.
Pri spanju na hrbtu seveda jezik pade proti grlu, kar povzroča še večje smrčanje.

Previdna izbira vzglavnika.
Če smrčite, ne izberite prenizkega in premehkega vzglavnika. Vzglavnik naj bo nekoliko višji in kompaktnejši.

Spanje na boku.
Spanje v tem položaju je najboljša rešitev za smrčače.

Dobro je tudi, da redno izvajate vaje za mišice jezika in grla. To jih pomaga ojačati in zmanjšuje smrčanje. 

Ležanje v postelji

Elektronske naprave

Eden izmed razlogov, zakaj nekateri težko zaspijo, je tudi uporaba elektronike. Svetloba, ki seva od telefonov, tabličnih računalnikov, računalnikov in televizije, negativno vpliva na spalni cikel. Vašim mislim sporoča, da ostanite budni, tudi če si vaše telo želi počitka.  

Eno uro pred spanjem ne uporabljajte nobene elektronske naprave. Prav tako vsaj 6 ur pred spanjem ne pijte kofeina. To pomeni, da pozabite tudi na čokolado.

Ne telovadite samo zjutraj, ampak naj vam to postane tudi popoldanska rutina. Telovadba ne pomagala le pri videzu telesa, ampak izboljša tudi cirkulacijo in pripravi vaše telo za spanje ob dosledni uri.

Prebujanje in nemiren spanec

Prevroče/premrzlo

Če se ponoči pogosto prebujate, je možno, da v spalnici nimate primerne temperature. Idealna temperatura za spanje je med 20 in 22 stopinj. 

Kako pa vi spite?

Imate morda kakšne težave s spanjem? Morda potrebujete le ustrezno ležišče. Preverite na www.boljse-spi.si.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja