10 preprostih nasvetov za boljše kuhanje

  • 11. 03. 2016
10 preprostih nasvetov za boljše kuhanje

1. Kuhinjski nož. Pravilen prijem noža je ena izmed ključnih stvari, ki vam bo omogočila hitro ter učinkovito rezanje in sekljanje. Ročaj noža primite čvrsto, tako da s prsti primete vrh rezila tik ob ročaju. Pozornost namenite tudi kakovosti in trpežnosti noža; rezilo naj bo dolgo in iz nerjavečega jekla. Tako boste hrano pripravaljali hitreje in učinkoviteje. K dobremu oprijemu pripomore tudi sama oblika ročajev. Vsi noži Rosmarino imajo tako ergonomsko obliko ročaja.

2. Uporabljajte najboljše sestavine. Dokler še niste vešči kuhanja in drobnih kulinaričnih skrivnosti, si za začetek priskrbite najboljše sestavine. Originalni parmezan je po okusu svetlobna leta pred nadomestki, prava, kakovostna čokolada pa precej boljšega okusa od njenih približkov, itd. Tako bo vaša jed imela polnejši, sočnejši in prijetnejši okus kot vonj.

3. Uporabljajte svoje roke. Čeprav se na prvi pogled sliši smešno, še kako drži. Roke so občutljivo in »izpopolnjeno« orodje pri kuhi. Samo z dotikom boste občutili, ali je testo dovolj pregneteno, če je hruška preveč ali premalo zrela …

4. Uporabljajte morsko sol. Morska sol da jedem boljši okus kot navadna kuhinjska sol. Dozirajte po občutku, prevelika količina soli ni priporočljiva, jedi brez soli pa so lahko hitro prazne in brez prijetnega okusa.

5. Naj vsebina ponve med praženjem diha. Ponev med praženjem ne napolnite preveč, naj bo med koščki mesa ali zelenjave med samim praženjem malce vidno tudi dno same ponve. Če boste v ponev dali preveč vsebine, se bo temperatura ponve zmanjšala, ustvarilo se bo več pare, hrana pa ne bo lepo porjavela. Pomembno je tudi, da hrano pred praženjem osušite, ponev pa mora biti dovolj segreta.

6. Zmanjšajte tekočino za več okusa. Ko končate z dušenjem, odstranite glavno sestavino iz posode. Tako boste pri dušenju mesa ali zelenjave dosegli bolj skoncentriran okus. Pri deglaziranju (pripravi omake iz pečenkinega soka, ki je ostalo v posodi) poskrbite, da pred serviranjem del količine dodane sestavine (smetana, vino …) izpari. S pripravo takšne omakice izboljšamo okus jedi.

7. Pecite in kuhajte dokler … Ni potrebe, da bi se do popolnosti zanašali na predpisan čas kuhe ali peke, ki je predpisan v receptu. Bolj se zanašajte na to, da bo pri pokušanju okus pravi in da bo pri peki meso dobilo lepo zlato-rjavo barvo, kot pa na minute, ki so predvidene, da bo jed končana.

8. Dodajte limonin sok ali kis. Skorajda vsaki zelenjavni ali mesni jedi lahko na koncu, zadnjo minuto priprave, dodate malenkost limoninega soka ali  kisa. To bo dvignilo okus same jedi.

9. Naj meso malce počiva. Preden boste narezali pripravljeno pečenko ali sočen zrezek, pustite, da meso malce odleži. Tako se bo sočna tekočina v mesu lepo porazdelila, v nasprotnem primeru je lahko vaša pečenka suha.

10. Bolje preveč, kot premalo. To si velja zapomniti pri peki kolačev. Zapecite kolač tako, da bo skorja lepo zapečena. Pecivo bo imelo boljši okus, če ga boste dovolj dolgo pekli, saj se bo sladkor v skorji karameliziral. Torej naj bo skorja raje bolj rjavkasta kot pa svetla.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja