Ste pripravljeni na soparne noči?

  • 15. 06. 2017
Ste pripravljeni na soparne noči?

Poletne noči znajo biti neznosno vroče in soparne. Potenje, premetavanje, vlaga … Spanje je v takih razmerah, če nimate klimatske naprave, lahko prava nočna mora. Bi se vendarle želeli dobro naspati tudi v soparnih poletnih nočeh? Tukaj je nekaj napotkov, ki vam bodo izboljšali spanec.

Osvežite prostor         

Tudi če v spalnici nimate klimatske naprave, si lahko pomagate z nekaj triki in osvežite vaš prostor. Pomembno je, da naredite prostor zračen. Odprite okna, da lahko zrak kroži. Uporabite ventilatorje, saj bo tako kroženje hitrejše. Med ventilator in vaše ležišče namestite posodo z ledenimi kockami. To bo prostor še dodatno ohlajalo in prijetno ohladilo.

Ohladite vaše telo

Spite v lahkotnih oblačilih, najbolje v kratki majici. Spite čim bolj na široko, tako se vročina ne bo zadrževala okoli vaših udov. Bodite pokriti samo do polovice telesa. Kadar je res neznosno vroče, narahlo zmočite vaš obraz ali ramena in ventilator postavite bližje k postelji. Tako se boste hitro osvežili. Prav tako lahko v tisti najhujši vročini narahlo zmočite majico, jo ožamete in ponovno oblečete, ko ležete v posteljo. Hladna, navlažena majica bo ohlajala vaše telo, tako da boste lažje zaspali. Seveda pazite, pretiravati ni potrebno, da se ne prehladite.   

Ohladite vaše ležišče

Za ohladitev lahko popršite odejo, da je malce vlažna in bolj sveža. V najhujši vročini lahko greste celo tako daleč, da si v posteljo položite plastične posodice z ledenimi kockami. Seveda pazite, da uporabite takšne posodice, ki so z vseh strani zaprte. Ali pa v plastenki zamrznete vodo in si na tak način pomagate pri vročih nočeh. Nekateri si za hlajenje izdelajo tudi »riževo nogavico«. Nogavico napolnite s surovim rižem in jo nato zamrznite. Res izvrstna ohladitev za poletne dni.

Pomembna je tudi izbira materialov

Udoben spanec boste v poletnih dneh dosegli tudi z izbiro odej in vzglavnikov iz zračnih, po možnosti naravnih materialov. Izberite lahke poletne odeje iz bombaža, bambusa ali svile. Bambusova vlakna odlično absorbirajo vlago in nudijo udobje vsem, ki se veliko potijo. Bambusova vlakna so namreč zelo zračna in zagotavljajo vso potrebno svežino tudi v vročih poletnih nočeh. Odlična izbira je tudi svilena odeja. Svila ni le prestižen naravni material, ampak tudi odlično regulira temperaturo. V vročih dneh prijetno ohlaja, v hladnejših pa prijetno greje.

Ko je zelo vroče, se lahko namesto z odejo pokrijete tudi kar s klasično bombažno rjuho. Takšne rjuhe so tanke in zračne ter so odlične za soparne noči.

To je samo nekaj načinov, kako si lahko v najhujši vročini olajšate spanje, da bo vroča poletna noč vsaj nekoliko znosnejša. 

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja