Svetovni dan zdravja: Spregovorimo o depresiji

  • 7. 04. 2017
Svetovni dan zdravja: Spregovorimo o depresiji

Svetovna zdravstvena organizacija je svetovni dan zdravja prvič razglasila leta 1950. Vsako leto je namenjeno določeni temi. Tako je letošnji svetovni dan zdravja posvečen depresiji, saj je slednja v današnji družbi vse bolj prisotna.

Depresija kot bolezen sodobnega časa

Ko se včasih počutimo popolnoma na tleh, je to povsem sestavni del življenja. Znak za preplah je takrat, ko tak občutek kar traja in traja in enostavno ne pojenja. Če gre za depresijo, potem težko  funkcionirate ali se veselite vsakdanjih stvari. Težko se prebijate iz dneva v dan in imate težke misli. O depresiji se še vedno govori s precejšnjim zadržkom, zato je pomembno, da si v primeru konstantno slabega duševnega počutja, priznate, da imate morda težave. Za depresijo leta niso omejitev, pojavi se lahko v različnih časovnih obdobjih: za njo zboleva vse več ljudi, od mladih do starejših.

Kako lahko občutite depresijo?

Pri depresiji  gre za motnjo razpoloženja, razlogi zanjo pa so lahko različni. Nekateri ljudje občutijo depresijo kot »življenje brez življenja«, spet drugi so popolnoma brez energije, prazni in apatični. Marsikdo se mogoče počuti jezno ali preveč umirjeno. Ni pomembno, kakšne so vaše izkušnje, depresija se pri vsakomur kaže na drugačen način, od normalne žalosti do zmanjšanja zmožnosti za delo, učenje, upadanja apetita, težav s spanjem in upadanja želje po zabavi.   

Marsikdo se počuti, kot da ni možno, da se bo stanje  sploh kdaj izboljšalo. Zapomnite si, da so občutja brezupa in nemoči lahko prvi znaki depresije. Že danes storite korak naprej za vaše duševno zdravje.

Kakšni so simptomi depresije?

Depresije ni vedno tako enostavno prepoznati kot morda izgleda. Pogosto se skriva za telesnimi simptomi bolečin, utrujenosti, nelagodja. Na začetku lahko morda sumite, da gre za kakšno drugo bolezen. Lahko občutite ujetost v različne simptome, ki se med sabo prepletajo. Se pa depresija od osebe do osebe razlikuje, obstaja pa nekaj skupnih znakov in simptomov. Še vedno je treba poudariti, da so ta stanja lahko povsem sestavni del vašega vsakdana, toda kadar so močnejši in se stopnjujejo, gre lahko morda za depresijo, in je pomembno, da si to priznate in poiščete pomoč: temne misli, simptomi, ki se kažejo v spremenjenem vedenju in simptomi, ki se kažejo v spremenjenem čustvovanju.

Govorite o svojih mislih in čustvih na glas. Pogovarjajte se in uživajte v življenju. Izogibajte se stresu in poskrbite, da se boste dovolj gibali na svežem zraku. Hoja, kolesarjenje, tek in plavanje so odlična rekreacija.

Čeprav pri marsikateri bolezni  rečemo, da veliko lahko storimo že s samo preventivo, žal pri depresiji to ni tako enostavno in tega ne moremo trditi.

Ozaveščanja o depresiji po Sloveniji

V teh dneh potekajo po Sloveniji različna informiranja o depresiji. Informativni letaki SZO o depresiji so namenjeni splošni javnosti, starejšim, nosečnicam in ženskam po porodu, mladim odraslim in svojcem z depresijo.

Projekt mestne občine Celje: Celje Zdravo mesto, promovira zdrav način življenja, njegovi člani pa vsak leto aktivno sodelujejo in pripomorejo k bogati vsebini dogodkov. Danes bo v Celju, v Narodnem domu, nacionalno strokovno srečanje pod naslovom Depresija skozi življenjska obdobja – prepoznavanja, obravnava in obvladovanje, ki ga organizirata Nacionalni inštitut za javno zdravje in Mestna občina Celje. V Celju tako pričakujejo več kot 200 strokovnjakov iz različnih sektorjev in iz vseh slovenskih regij. 

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja