Skrivnosti mirnega spanca: Telovadite ob za vas pravem času

  • 2. 04. 2017
Skrivnosti mirnega spanca: Telovadite ob za vas pravem času

Telovadba lahko izboljša vaš spanec, vendar pazite, kdaj boste telovadili. Nekomu ustreza telovadba zjutraj, spet drugemu morda kasneje, popoldan. Je pa res, da se vsem, ki imate težave s spanjem, odsvetuje telovadba pozno zvečer.

Kdaj je najbolje telovaditi?

Način življenja in vsakdanji tempo nam vse pogosteje določata, kdaj bomo imeli čas za telovadbo. Vseeno poskušajte poslušati svoje telo. Če se zjutraj zgodaj vstajate, in takrat kar prekipevate od energije, to seveda izkoristite. Če pa niste ravno jutranji tip, potem vadbo prestavite na kasneje.

Resnica je, da je bolje telovaditi v katerem koli delu dneva, kot pa sploh ne telovaditi. Ljudje smo različni, eni smo jutranji tipi, spet drugi bolj večerni.

Telovadba namreč izboljšuje počutje. Je pa res, da izberite telovadbo, ki vam bo najbolje ustrezala in ki vam bo seveda všeč. Če delate vadbo, na katero vas zmrazi že sama misel, ne bo učinek tak, kot bi si želeli.   

Telovadba izboljša počutje in spanec

Redna telovadba vam resnično lahko pomaga ne samo pri boljšem počutju, ampak tudi pri boljšem spancu. Razporedite si jo tako kot vam seveda najbolj ustreza. Nedavne raziskave so pokazale tudi, da je najbolje telovaditi med četrto in peto uro popoldne, saj ima takrat naše telo največ energije. Toda, če v tem času ravno pridete iz službe, vam ni treba takoj začeti s telovadbo. Veliko bolj boste učinkoviti, če se boste prej nekoliko spočili. Ker vadba lahko povzroči dvig energije, se marsikdo boji, da bo imel težave z nespečnostjo. Sama telovadba zvečer ni napačna, pazite le, da s telovadbo zaključite vsaj dve uri pred spanjem.

Če ste torej v dilemi, kdaj telovaditi in kdaj ne, naj vas to ne skrbi. Telovadite takrat, ko se vam zdi najprimernejši čas. Pazljivi bodite le zvečer, da ne boste telovadili prepozno, še posebej, če imate težave s spanjem. 

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja