In kaj bo pri vas za božično večerjo?

  • 21. 12. 2016
In kaj bo pri vas za božično večerjo?

Se že tudi vi veselite božične pojedine in druženja z bližnjimi? Božična večerja je ponavadi nekoliko drugačna od tistih čez leto. To je čas, ko se zbere vsa družina, prijatelji, sorodniki. Zato naj bo božični meni še posebej praznično obarvan. Da pa ne bo seveda vse v zadnjem trenutku, si že nekaj dni prej sestavite jedilnik. Če slučajno še nimate ideje, kaj boste letos dali na mizo, preberite naš primer božičnega menija s priloženimi recepti za predjed, glavno jed s prilogo in solato ter sladico.

Predjed: čebulna juha s kruhovimi kockami s česnom

 Juha

Sestavine:

  • 2 čebuli
  • 2 žlici olja
  • 3 stroki česna
  • 4 rezine kruha
  • sol, poper, majaron, sesekljan peteršilj
  • 0,5 dl kuhalne smetane

Priprava:

V vroči ponvi prepražite čebulo, jo zalijte z vodo, počakajte, da zavre in dodajte česen. Zalijte z litrom vode. Za zgostitev juhe lahko uporabite kuhan krompir, narezan na kocke. Ob koncu primešajte še kuhalno smetano, ki odlično dopolni okus. Nato v vroči ponvi popecite kruhove kocke, dodajte sesekljan česen z oljem in peteršiljem. Kruhove kocke potresite po juhi in postrezite.

Glavna jed: mesna štruca, gratiniran pire krompir in francoska solata

 Večerja

Sestavine za mesno štruco:

  • 800 g mletega mesa (najbolje je polovica svinjine in polovica govedine)
  • 1 čebula
  • 3 stroki česna
  • 2 žlici masla
  • 1 žlička soli
  • 0,5 žličke mletega črnega popra
  • 150 g drobtin (velja tudi na koščke narezan kruh)
  • 2 jajci

Priprava:

1.
Pečico segrejete na 200 stopinj in si pripravite globok pekač, ki ga dobro namastite. Nato čebulo in česen drobno nasekljajte.

2.
Stopite maslo in na njem hitro prepražite čebulo, ki ji dodate česen.

3.
V večjo skledo dajte meso, jajca, drobtine oz. kruh, sol in poper. Vse sestavine dobro pregnetite in dodajte  še čebulo in česen. Oblikujte v štruco, ki jo pokrijete z alu folijo in pečete 45 minut na 200 stopinjah.

4.
Temperaturo pečice znižajte na 180 stopinj, folijo odstranite, štruca pa naj se peče še dobrih 15 minut.

Namig: po želji lahko v štruco dodate še več začimb, npr. peteršilj, drobnjak, kumino … Ko je pečena jo lahko premaže tudi z vašo najljubšo omako ali kar s kečapom.

Sestavine za gratiniran pire krompir:

  • 1 kg krompirja olupite in narežite na četrtine
  • maslo
  • 140 ml kuhalne smetane
  • 25 g drobtin
  • 25 g naribanega sira
  • timijan

Priprava:

Krompir skuhajte do mehkega in ga dobro odcedite. Stopite maslo in mu primešajte kuhalno smetano. Dodajte krompir in vse skupaj zmiksajte, da dobite pire krompir. Pečico segrejte na 180 stopinj, krompir dajte v pekač, ga potresite z drobtinami, timijanom in sirom. Pecite približno 15 minut.

Solata seveda ne sme manjkati, zato predlagamo francosko solato. 

Sestavine za francosko solato:

  • 5 krompirjev
  • 3 trdo kuhana jajca, narezana na koščke
  • 3 srednje veliki korenčki
  • 1 pločevinka graha ali skodelica kuhanega graha
  • 5–10 kislih kumaric
  • polovica limone
  • 2 žlici majoneze, po želji še olje in gorčica
  • sol in poper

Priprava:

1.
Krompir in korenje olupite, narežite na drobne, enakomerne kocke in skuhajte v osoljeni vodi do mehkega, a tako, da še obdržita obliko.

2.
Dodajte kuhan grah ali pločevinko graha, jajca in na kocke narezane kumarice.

3.
Pripravite preliv: zmešajte majonezo, sok polovice limone, sol, poper. Po želji lahko dodate še sok kislih kumaric, majonezo ali olje. Pripravljen preliv prelijte čez francosko solato in premešajte.

 

Sladica: rumove kroglice

Sladica

Sestavine:

  • 250 g naribanih orehov (lahko kombinirate z mandlji in lešniki)
  • 250 g naribane čokolade za kuhanje
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 0,6 dcl ruma

Za okrasitev lahko uporabite pisane sladkorne mrvice, čokolado ali kakav v prahu, drobno nasekljane orehe, lešnike ali mandlje, kokos.

Priprava:

Vse sestavine dobro pregnetite, da dobite gladko testo. Maso pustite počivati pol ure, nato oblikujte kroglice. Povaljate jih lahko v želen posip, lahko tudi v vsakega nekaj.

Zdaj se vam že zagotovo cedijo sline, kajne? Tudi vi nam lahko zaupate, kaj boste pripravili za večerjo in ideje delite z nami ;)

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja