Božič 2018: Še več predlogov za praznična doživetja

  • 11. 12. 2018
Božič 2018: Še več predlogov za praznična doživetja

Slovenija ponuja ogromno lepot v adventnem času. Imamo lepo naravo in zanimiv mestni utrip. Škoda bi bilo, da ne bi obiskali kakšne zanimivosti med prostimi dnevi in se umaknili v čarobni svet lučk in prazničnih sejmov. Pripravili smo nekaj predlogov, kako brez prevelikega zapravljanja popestriti božične dni v krogu družine in prijateljev.

1. Božični pohod z lučkami

Kaj je bolj čarobnega od tega, da zemljo pobeli puhasta, bleščeča odeja snega? Da se v soju snežink lesketajo božične luči, ko nas na vrhu zasneženega grička toplo poboža doma pripravljen punč, med opazovanjem v daljavi okrašene doline?

Vsakdo od nas ima v bližini svojega doma vsaj eno jaso, grič ali miren temen kotiček, ki ga še nikoli ni raziskal ali obiskal. V času mraza in tisočerih luči imajo razgledne ploščadi poseben čar. V tem času je organiziranih kar nekaj pohodov z baklami in lučmi na nižje vzpetine, ki ponujajo lep razgled na dolino.

Sprehod skozi ohlajeno spečo pokrajino bo poživil kratke zimske dni. Za sprehod se seveda primerno oblecite in obujte dobre čevlje. Štrikana kapa, šal in rokavice bodo prišle prav, na glavo pa si poveznite čelno svetilko, da boste pripravljeni za raziskovanje uhojenih poti.

Priskrbite si nahrbtnik, dodajte vanj kakšen kos ali dva potice, skuhajte vroč čaj in ga v termovki odnesite na vrh, kjer si lahko privoščite osvežilen požirek. Da bo pohod na magično razgledno ploščad lažji, pa vzemi s seboj lahke pohodne palice, ki imajo nastavljivo višino in ročaj za manj drsenja.

Bliža se smučanje 2019!

Zima je vedno lepša v naravi. In kmalu bo dovolj snega, da bomo izkopali smučarsko opremo in družinske dni preživeli višje v hribih. Z gondolo se odpravite na Pohorje, na Peco, Vogel, Veliko planino, Kanin ali Krvavec in se prepustite radostim veselega decembra!

2. Božično-novoletno raziskovanje utripa slovenskih mestPotepanje po božično okrašenem mestu

Mesta v veselem decembru dobijo svoj utrip. Razlogov za obisk slovenskih mest v veselem decembru je kar nekaj. Lučke razsvetlijo glavne ulice, po katerih lahko smuknete v svojo najljubšo restavracijo, se odpravite v gledališče ali samo na pivo.

Decembra razveseljujejo sveti možje, odvijajo se igre in delavnice, zato je to odlična priložnost za druženje vse družine. Da bo bolj pestro, začnite z vzponom na grajski grič v Ljubljani ali Celju. S seboj vzemite termovko čaja, ki vas bo pogrel ob spustu nazaj v razsvetljene ulice. Odrasli (ki ne vozijo!) pa se lahko pogrejejo s sladkim likerjem iz prisrčnice.

V centru mesta vas pričaka praznični utrip. V Ljubljani, Mariboru, Kranju in Celju bodo poskrbeli, da se bomo dobro ogreli med sprehodom po prazničnem sejemu, ob preiskušanju gostinske ponudbe in s poslušanjem dobre glasbe. In obvezna oprema za mestne podvige: tople nogavice proti mrazu.

Preveri seznam silvestrovanj 2018

3. Božič v krogu družine

Božič v krogu družine

Morda pa bi radi praznike preživeli v objemu najbližjih, v toplini domačega ognjišča.

Tudi doma si lahko naredite čaroben božič. Zleknite se v svoj udoben kotiček doma, prižgite radio in se ovijte v mehkobo in topel dotik dekorativne odeje in vglavnika. Za dodatno mirno vzdušje poskrbite z novimi dišečimi svečami, ki bodo vaše udobje še povečale in dodale praznikom poseben pečat.

Družbo naj vam dela kakšna dobra knjiga – z avtorji kot so Jo Nesbø ali Arto Paasilinna bo božični večer hitro minil, pripročamo pa tudi kriminalko Mojce Širok, Pogodba ali biografijo Milene Zupančič Kot bi luna padla na Zemljo, izpod peresa Tadeja Goloba.

Božič je odličen čas, da zaživi kuhar v vas. Začetnikom priporočamo peko slaščic, ki se v odličnih pekačih ne morejo ponesrečiti – če pripravljate sladke praznične muffine, je uspeh tako rekoč zagotovljen.

Bolj izkušenim predlagamo, da se spopadejo z bolj obsežnim božičnim menijem. Če imate doma male in velike pomagače, jim strateško razdelite naloge in v kuhanje vključite  vso družino. Za pripravo boste potrebovali lonec, ponev, vok, nož, rezalno desko in druge kuhinjske pripomočke, idejo za glavno slavnostno božično jed pa lahko poiščete na našem blogu.

Družinski večer lahko popestrite tudi z družabnimi igrami. Da v želodcih zaradi okusno pripravljene hrane in pijače ne bo preveč tiščalo, pomaga lahkotna telovadba. Razgibajte svoje telo in se pozabavajte z vašo družino in gosti s piknik odejo, ki je obenem tudi družabna igra. Ko se boste naigrali in natelovadiš, pa na njej lahko še udobno polenarite.

Sprostite tegobe skozi smeh in za trenutek pozabite na svet okoli vas!

Družabni večeri so najbolj zabavni v družbi tistih, ki jih imate radi.

Delite svoje božične trenutke

Naj vsakdo najde tisto, za kar meni, da med prazniki najbolj potrebuje. Naj vsak izkoristi proste dni za tisto, za kar v hitrem tempu zmanjka časa.

Če boste fotografirali svoje božiščne trenutke in prelepe smrečice, nam pošljite fotografijo v zasebno sporočilo na Facebooku ali Instagramu, da vam bomo lahko malo nevoščljivi, ko vidimo, kaj počnete in kje se potepate!

Deli objavo: