Se vas loteva prehlad? Znebite se ga v nekaj dneh!

  • 30. 01. 2018
Se vas loteva prehlad? Znebite se ga v nekaj dneh!

Letošnjo zimo spremljajo številna temperaturna nihanja: morda so nas včeraj hladile temperature pod ničlo, že danes pa je lahko veliko topleje in nas prijetno greje sonce. Takšno vreme možnost nadležnega prehlada samo še poveča. Prvi znaki prehlada so vsekakor smrkanje, rahlo povišana temperatura in splošno slabo počutje.  

Nihče si ne želi, da se prehlad stopnjuje, pa vendar, če se to zgodi, se pojavijo okužbe zgornjih dihal z bolečinami v vratu, nahod, hripavost, glavobol, morda kašelj in bolečine v sklepih, telesna temperatura pa se lahko rahlo poviša.

Prehlada se lahko preprosto znebite v nekaj dneh. Vas zanima, kako? Berite dalje.  

Pomembno je, da v času prehlada dovolj počivate. Prvi dan prehlada pijte veliko tekočine, saj tako nadomestite tekočino, ki jo izgubite z morebitnim povečanim potenjem.

In s katerimi naravnimi pripravki nad prehlad?

1. Med in limona.

Mešanica medu in limone deluje čudežno. To mešanico pijte večkrat na dan. Med je odličen, saj krepi vaš imunski sistem in ga je priporočljivo uživati po žličkah.

2. Sirup iz čebule in medu.

Drugi odličen način je sirup iz čebule in medu. Čebulo narežite na manjše kose, prelijte jo z medom in pustite nekaj ur počivati. Po nekaj urah mešanico precedite in jo uživajte v majhnih količinah.

3. Česnovo žganje.

Česnovo žganje si pripravite še preden se začne čas prehladov. V liter domačega žganja vmešajte približno 200 g sesekljanega česna, pustite stati 7 dni, pri prehladu pa vzemite 1–2 žlici sirupa na dan.

Kako pa si pomagati pri zamašenem nosu?

Izpiranje nosu s slano vodo so poznale že naše babice. Potrebujete približno 9 g soli in 1 liter mlačne vode. Sol raztopite v vodi in mešanica je pripravljena.

Tudi para iz zeliščnega čaja je odlična rešitev pri zamašenem nosu. Čez glavo ogrnite brisačo in nad loncem vdihujte paro vročega čaja. Pri zamašenem nosu pa lahko poskusite s t. i. kitajsko vajo.

S kazalcem obeh rok močno pritisnite na levo in desno nosnico ter postopek trikrat ponovite. Začnite pri dnu nosa in pritiskajte približno 10 sekund na sredini obeh nosnic, nato pa nos zmasirajte. Za konec z obema prstoma pritisnite točko med obrvema (»tretje oko«) in jo zmasirajte.

Kaj storiti v primeru kašlja?

V primeru kašlja posezite po preverjeni tradicionalni metodi. Zvečer izdolbite črno redkev in vanjo dajte žlico medu. Ko se zjutraj zbudite, spijte tekočino, ki se je natekla čez noč. 

Ne pozabite:  

  • Čaj je zagotovo tisti domači napitek, ki ogromno pripomore k boljšemu počutju. Spijte ga vsaj 3 litre na dan. Predvsem se priporoča metin, melisin, kamilični in šipkov čaj. Najboljše so tiste rastline, ki ste jih nabrali in posušili sami.
  • V vroč čaj nikoli ne dajajte medu in limone. Na ta način namreč uničite vse njune dragocene sestavine. Počakajte, da se čaj ohladi.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja