11 pozitivnih učinkov črnega čaja za boljše počutje

  • 9. 01. 2018
11 pozitivnih učinkov črnega čaja za boljše počutje

Ste vedeli, da ima črni čaj več zdravilnih učnikov kot zeleni? Črni čaj se večkrat zapostavlja, vendar pa ima skodelica črnega čaja na dan lahko na vaše telo številne pozitivne lastnosti. 

1. Dober za zobe.

Študije so pokazale, da naj bi črni čaj zmanjševal zobne obloge kot tudi nastanek bakterij v ustih, ščitil pa naj bi tudi pred zobno gnilobo. Skodelica črnega čaja po obroku upočasni razmnoževanje bakterij v ustni votlini in s tem zmanjšuje njihovo sposobnost, da se prilepijo na sklenino in proizvajajo kislino, ki jo uničuje.

2.  Za srce in ožilje.

Tisti, ki spijejo vsaj 3 skodelice črnega čaj na dan, naj bi imeli približno 21 % manjše tveganje za srčno kap. Črni čaj namreč ščiti stene žil pred poškodbami. Prav tako naj bi zniževal raven holesterola. Vendar samo v primeru, če preostala prehrana ni prebogata s slabimi maščobami, ki bi ga utegnile zviševati.

3. Antioksidant.

Črni čaj je odličen antioksidant. Vsebuje polifenole, ki so ravno tako antioksidanti, ki pomagajo varovati celice in DNA pred poškodbami.

4. Odličen za razstrupljanje.

Kombinacija zelenega in črnega čaja spodbuja delovanje jeter in pospešuje razstrupljanje telesa.

5. Črni čaj za zdrave kosti.

Tisti, ki uživajo črni čaj, naj bi imeli močnejše kosti in manjšo možnost za nastanek artritisa.

6. Manjša možnost za sladkorno bolezen.

Raziskave pri starejših osebah so pokazale, da naj bi tisti, ki dolgoročno uživajo črni čaj vsaj 1–2-krat na dan, imeli kar do 70 % manjšo možnost za nastanek in razvoj sladkorne bolezni tipa 2.

7. Zmanjšuje stres.

Črni čaj je izvrsten napitek, ki vam bo pomagal v boju proti vsakodnevnemu stresu in naporu. Učinkovito pomirja, saj v krvi znižuje raven kortizola, hormona stresa.  

8. Krepi imunski sistem.

Črni čaj pomaga dvigovati vaš imunski sistem. Vsebuje tanine, ki so uspešni v boju z virusi. Preventivno je črni čaj odličen napitek. Ko pa ste že enkrat bolni, pa se mu raje izognite in posezite raje po zeliščnih čajih, kot so meta, melisa, kamilica itd.

9. Za zdrav prebavni trakt.

Ob zmernem uživanju tanini v črnem čaju pozitivno vplivajo na celoten prebavni trakt, saj pomirjajo in imajo terapevtski učinek.  

10. Povečuje energijo.

Črni čaj v nasprotju z nekaterimi drugimi pijačami nima velike vsebnosti kofeina. Manjša vsebnost kofeina v čaju izboljša krvni obtok, brez da bi preveč obremenila srce. Prav tako stimulira metabolizem. Posledično vas napolni z energijo, vendar postopoma in zmerno.

11. Črni čaj kot faktor sreče.

Pitje čaja je lahko tudi obred, ki ob klepetu s prijatelji in z bližnjimi združuje. Skodelica črnega čaja naj postane rutina, s katero boste dnevno poskrbeli tudi za dozo sreče in sproščen klepet.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja