V katerem spalnem položaju najpogosteje spimo?

  • 28. 10. 2017
V katerem spalnem položaju najpogosteje spimo?

Vsak ima svoj najljubši spalni položaj, vendar pa pri določenih zdravstvenih težavah vsi spalni položaji morda niso najbolj primerni. Preberite nekaj značilnosti o vsakem spalnem položaju.

Spanje na boku

Na splošno velja, da je spanje na boku zdravo. Prav tako ljudje najpogosteje spijo ravno v tem spalnem položaju. Tisti, ki imajo težave s smrčanjem, v tem položaju manj pogosto smrčijo. Hrbtenica je v tem položaju raztegnjena, zato vas zjutraj vrat in hrbet ne bosta bolela. Če trpite zaradi zgage, je to drugi najboljši položaj, takoj za spanjem na hrbtu. Za nosečnice je priporočljivo spanje na levem boku, saj je tako prekrvavitev veliko boljša. Pomanjkljivost tega položaja so gubice na obrazu in vratu, ki lahko nastanejo zaradi pritiskanja obraza ob vzglavnik.

Za spanje na boku se priporoča anatomska oblika vzglavnika, in sicer izberite nekoliko višji vzglavnik.

Spanje na levem ali desnem boku?

Strokovnjaki pravijo, da stran spanja vpliva na prebavni sistem. Spanje na levi strani boka naj bi bilo veliko bolj zdravo kot spanje na desnem.

Spanje na levem boku:

  • zagotavljate boljšo prebavo,
  • spodbujate limfno drenažo,
  • prav tako pomagate srcu, da pošilja kri po telesu.

Spanje na hrbtu

Spanje na hrbtu velja za izjemno zdrav spalni položaj, saj se telesna teža razporedi na vse telo in ne obremenjuje le določenega področja telesa. Je dobra izbira za vse, ki imajo težave z artritisom in bolečinami v sklepih. Žal pa ta spalni položaj ni primeren za smrčače, saj je znano, da še dodatno spodbuja smrčanje. Poleg tega je ta položaj idealen, če vas muči zgaga. Prednost spanja na hrbtu je tudi ta, da ne spodbuja še dodatnega oblikovanja gub na obrazu, saj le-ta ni v stiku z vzglavnikom.

Za spanje na hrbtu se priporoča klasična oblika vzglavnika, in sicer izberite srednje visok vzglavnik.

Spanje na trebuhu

Spanje na trebuhu z zdravstvenega vidika ni najbolj priporočljivo. Ohranjanje naravnega položaja hrbtenice je v tem položaju oteženo, poleg tega so med spanjem na trebuhu zelo obremenjeni tudi sklepi in mišice, kar lahko povzroči bolečino in otrplost. Je pa ta položaj dokaj ugoden za smrčače, vendar imejte pri tem glavo obrnjeno navzdol, da bodo dihalne poti odprte. Spanju na trebuhu se izognite, če vas mučijo bolečine v vratu in hrbtenici.

Za spanje na trebuhu se priporoča klasična oblika vzglavnika, in sicer izberite nižji vzglavnik.

Spanje v različnih spalnih položajih

Marsikdo med spanjem pogosto zamenja spalni položaj in spi tako na hrbtu, boku kot tudi na trebuhu. Pomembno je, da izberete ustrezen vzglavnik, ki naj ne bo ne previsok in ne prenizek, in se bo najbolje prilegal glavi in vratu.

Ali ste vedeli?*

  • Kar 60 % Slovencev spi na boku.
  • 7 % Slovencev spi na hrbtu.
  • 16 % Slovencev spi na trebuhu.
  • 17 % Slovencev spi v različnih spalnih položajih.

*Podatki so vzeti na podlagi izpolnjene ankete, ki je bila izvedena v sklopu raziskave o vplivu ležišč na kakovost spanja med 985 anketiranci.

Pri spalnih položajih ima pomembno vlogo tudi ležišče

Pri spanju v določenem spalnem položaju ima pomembno vlogo tudi ležišče. Če ne veste, katero ležišče je prava izbira za vas, vam je lahko v pomoč vodnik, prav tako pa lahko preberete, kaj vaš položaj spanja pove o vas.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja