Skrivnosti mirnega spanca: Ne prekršite se!

  • 24. 03. 2017
Skrivnosti mirnega spanca: Ne prekršite se!

Obilni obroki pred spanjem niso nikoli dobra rešitev, še posebej, če trpite za motnjami spanja. Je pa res, da s praznim želodcem ravno tako težko zaspite.

Prenajedanje pred spanjem vodi v slab spanec

To je praznični ritual za mnoge - da se tako najedo, da nimajo druge izbire, kot da se »zvlečejo« po hodniku in padejo v posteljo za kratek dremež. Ampak preveč hrane, še posebej pred spanjem, lahko razbije vaš urnik spanja. Prenajedanje lahko povzroči neudobno spanje in če ste eden izmed tistih nesrečnikov, ki trpijo zaradi prebavnih težav, je lahko to tudi boleča izkušnja. Zato jejte samo toliko, da potešite svojo lakoto in pojdite v posteljo zadovoljni in nikar pod stresom. Vsaka rešitev za boljše spanje ne bo odgovarjala vsakomur. Ključ do uspeha je najti nekaj, kar za vas deluje. Spremenite način življenja, vodite evidenco kakovosti svojega spanja in poiščite pomoč zdravnika, če se znaki in simptomi poslabšajo.

Z napačno hrano vplivate na kakovost spanca

Hrana, ki jo zaužijete, vpliva na vaš vsakdanjik, velik vpliv pa ima tudi na spanje. Seveda hrana na vsakega posameznika vpliva drugače, zato je dobro, da sami sebe spremljate, kaj jeste in kako jedi vplivajo na vaše spanje. Obstaja pa seveda nekaj splošnih pravil glede hrane in prehranjevanja. 

Takoj, ko se najeste, se sproži delovanje presnove, zviša pa se tudi telesna temperatura. To je razlog, da takoj po obilnem obroku težko zaspite. Za kakovosten in dober spanec se zvečer izogibajte težkim obrokom. Dan vedno začnite z zajtrkom, ki naj bo najobilnejši, kosilo naj bo zmerno, večerja pa lažja, nekje 3 ure preden se odpravite spat. Ne pozabite niti na vmesne obroke, ki naj služijo kot malica.

Kateri hrani se je pred spanjem dobro izogniti

Proteini telo napolnijo z energijo, zato se jim zvečer raje izognite. Ogljikovi hidrati pa telo najprej na hitro napolnijo z energijo, potem pa sledi zaspanost. Tako da vam je zvečer dovoljeno, da si privoščite lahko večerjo z ogljikovimi hidrati: kosmiči z mlekom, manjši mafin z marmelado oz. sadjem ali kakšno pecivo in čaj.

Da boste zvečer lažje zaspali, si pomagajte tudi z različnimi zelišči. Pripravite si kamilični ali metin čaj, zmešate pa lahko tudi različna zelišča kot so melisa, baldrijan, klinčki in janež ter pripravljen čaj spijete pol ure preden se odpravite spat.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja