Skrivnosti mirnega spanca: Usmerjajte svoje telo proti spancu

  • 11. 03. 2017
Skrivnosti mirnega spanca: Usmerjajte svoje telo proti spancu

Ste kdaj razmišljali, da lahko tudi telovadba in joga pripomoreta k boljšemu spancu? Res je, tudi na ta način svoje telo usmerjate proti spancu. Vendar pazite, da ne boste pretiravali.

Telovadba kot zdravilo

Telovadba je lahko zdravilo, ki ga potrebujete, da se vključite v globok spanec. Nespečnost je veliko manj pogosta pri tistih, ki redno telovadijo vsaj 20–30 minut na dan.

Ne telovadite tik pred spanjem, ampak raje zjutraj ali popoldne. Raziskave so pokazale, da so mnogi posamezniki, ki so trpeli zaradi nespečnosti, ugotovili, da njihova motnja spanja izginja, ko so začeli izvajati režim telovadbe.

Ko telovadite, sproščate napetost, in povečujete prozvodnjo endorfinov v telesu. Ni potrebno, da je telovadba naporna – že zmerna hoja je dovolj, da vam pomaga pri vašem prizadevanju za boljši spanec.

Tudi joga pripomore k boljšemu spancu

Joga velja za pravo znanost in obstaja že več tisoč let. S pravilno vadbo joge boste v vaše življenje prinesli notranji mir, sprostitev, zadovoljstvo in neizmerno veselje. Prav tako boste povečali vašo telesno gibljivost.

Jogo lahko izvajate pod strokovnim vodstvom v raznih centrih joge. Obstajajo pa tudi povsem preproste vaje, ki jih lahko delate kar doma.

Da boste dosegli tisto pravo vzdušje, za začetek izberite primerno glasbo: ta naj bo umirjena, ki vas bo še dodatno stimulirala k sproščenim občutkom.  Ena izmed vaj je takšna, da na tla ali na posteljo sedete s prekrižanimi nogami, hrbtenica naj bo vzravnana. Vdihnite, desno roko položite na levo koleno, levo roko pa za vašim hrbtom in pri tem izdihnite. S telesom se nežno zasukajte nekoliko v levo in poglejte preko leve rame. V tem položaju ostanite 1 minuto. Dihajte počasi in globoko. Ponovite vajo še v drugo stran.

Pri drugi vaji se uležite na posteljo ali na tla, pokrčite kolena, stopala naj bodo skupaj. Kolena počasi razprite, da z nogami oblikujete diamant. Nekajkrat ponovite.

Ali boste izbrali telovadbo ali jogo, je odvisno, kaj vam bolj ugaja. Vsekakor poslušajte vaše telo, da ga boste pravilno usmerili proti spancu.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja